Με το μέρισμα του 2017 και την «τρύπα» 900 εκατ. ευρώ η πρεμιέρα της τρίτης αξιολόγησης

Με το μέρισμα του 2017 και την «τρύπα» 900 εκατ. ευρώ η πρεμιέρα της τρίτης αξιολόγησης

Με τον Γιώργο Χουλιαράκη στις 3 το απόγευμα το πρώτο ραντεβού - Πληρωμές οφειλών του δημοσίου, στήριξη της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης, και η «1η Σύνταξη» σε όσους την περιμένουν οι προτεραιότητες του Κουαρτέτου, αντί «δώρων» σε συνταξιούχους, όπως το 2016

Με το μέρισμα του 2017 και την «τρύπα» 900 εκατ. ευρώ η πρεμιέρα της τρίτης αξιολόγησης
Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση
που η κυβέρνηση θέλει να έχει κλείσει μέσα σε 100 μέρες, μέχρι τον Ιανουάριο το αργότερο. Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας καταφτάνουν οι επικεφαλής των
θεσμών για έναν πρώτο γύρο επαφών με την κυβέρνηση, πριν αναχωρήσουν την Παρασκευή. Η κυβέρνηση τρέχει να μη χαθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ για τη χώρα, αλλά και να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς για να τρέξουν άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι 120 δόσεις σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
 
Κλείσιμο
Το βάρος της διαπραγμάτευσης
πάντως σήμερα, θα το σηκώσει μόνος του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος
Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς  ο υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και όλη η υπόλοιπη κυβέρνηση (οι κ.κ. Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης, Κώστας Παπαδημητρίου, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξης Χαρίτσης, Χρήστος Σπίρτζης και πολλοί ακόμα υπουργοί που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση) θα βρίσκονται τις δύο πρώτες μέρες της αξιολόγησης σε άλλο ξενοδοχείο και θα εκφωνούν ομιλίες στα Ιωάννινα, στο Συνέδριο της Περιφέρειας Ηπείρου που διαρκεί Δευτέρα και Τρίτη.
 
Από την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κύριος Χουλιαράκης στις 3 το μεσημέρι με τους  κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανζίσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), θα φανεί αν ... «θα ακουστεί μουσική στα αυτιά» της κυβέρνησης (όπως δήλωνε προ ημερών ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ) ή «αν θα αρχίσουν τα όργανα» ξανά, όπως στην δεύτερη αξιολόγηση.
 
Αν και μέχρι πριν λίγες μέρες σχεδιαζόταν η πρώτες συναντήσεις να αφορούν τα ενεργειακά (Σταθάκης), τα εργασιακά και το ασφαλιστικό (Αχτσιόγλου), οι θεσμοί θα προτάξουν τελικώς τα δημοσιονομικά, κάνοντας μια επισκόπηση των στοιχείων για το 2017 και τις προοπτικές για το 2018.
 
Για το 2017 δεν θέλουν να δοθούν «δωράκια» και «13η Σύνταξη» στους συνταξιούχους από το Κοινωνικό Μέρισμα, αλλά να διατεθούν κυρίως για πληρωμές οφειλών του δημοσίου, στήριξη της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης, αλλά και να δοθεί η «1η Σύνταξη» σε όσους την περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια. Για το 2018, βλέπουν «τρύπα» περίπου 0,4% του ΑΕΠ (περίπου 800-900 εκατ. ευρώ) και ανησυχούν για την καθίζηση στις εισπράξεις άμεσων φόρων.
 
Σήμερα ο κύριος Χουλιαράκης θα καταθέσει και στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες, ώστε την Πέμπτη το Euro Working Group να ανάψει το «πράσινο φως» να δοθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν το τέλος Οκτωβρίου, αλλιώς θα κινδυνεύσει να χαθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ότι έστω και την τελευταία στιγμή τελικώς θα δοθεί η έγκριση.
 
Παράλληλα θα γίνουν και συζητήσεις με τεχνικά κλιμάκια για να κλειδώσουν οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και Ταμεία (ώστε να «τρέξουν» μέσα στον Νοέμβριο).
 
Άμεσα μέσα στην εβδομάδα στις συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να κλείσουν θέματα για τα ενεργειακά (πώληση «πελατών» και μονάδων της ΔΕΗ) αλλά και για τις αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης