Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά... εποπτεία και μετά το πρόγραμμα

Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά... εποπτεία και μετά το πρόγραμμα

«Αν γράψω βιβλίο, θα μάθετε τι είπα» απάντησε σε ερώτηση για το τι είχε ψιθυρίσει στο αυτί του Βαρουφάκη - Είπε ότι όποιος είναι στην ευρωζώνη, ούτως ή άλλως δεν έχει πλήρη αυτονομία - Τσακαλώτος: «Στόχος η έξοδος από το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα»

Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά... εποπτεία και μετά το πρόγραμμα
«Έχουμε ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάσελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο. 

«Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017. 

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».
Κλείσιμο

Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ακόμη ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές και ότι οι υποσχέσεις που δίνονται στο πλαίσιο του Eurogroup δεν αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. 

Επέμεινε στο «clean exit» και το «smooth exit», την «ήπια έξοδο» από το Μνημόνιο και εξήγησε ότι, μετά το πρόγραμμα, υπάρχει μια διαδικασία εποπτείας για όλους για έναν αριθμό ετών, αλλά αυτό δεν επεμβαίνει στην αυτονομία των κρατών -σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, όποιος είναι στην ευρωζώνη, δεν έχει ούτως ή άλλως πλήρη αυτονομία.    

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.  

Ντάισελμπλουμ: «Ιστορική αίθουσα», θα τα γράψω σε βιβλίο 

Σε ερώτημα του protothema.gr τι είπε στο αυτί του κ. Βαρουφάκη πριν από 33 μήνες, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε. «Αν γράψω βιβλίο, τότε θα μάθετε τι είπα. Πρέπει να κρατήσω και κάτι, για να ανέβουν οι πωλήσεις».

Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο ίδιος είπε: «Είναι ωραίο να επιστρέφεις σε αυτή την ιστορική αίθουσα, που είναι γεμάτη με τόσες αναμνήσεις».

Ερωτηθείς από ξένο δημοσιογράφο για το αν η σχέση του με τον Ντάισελμπλουμ είναι καλύτερη από αυτή που είχε μαζί του ο κ. Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εντάξει, ο πήχης δεν ήταν και πολύ ψηλά, θα ήταν δύσκολο να περάσω από κάτω»! Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε τον... μεταφραστή στον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί όσα ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα παραμένει σε εποπτεία και μετά το πρόγραμμα. «Υπάρχει η επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM, αυτό θα ισχύει για κάποια χρόνια και για την Ελλάδα» ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ακόμη, μεταξύ άλλων:

- Ίσως δεν κάναμε σωστά όλα όσα έπρεπε στην κρίση στην ευρωζώνη. Τώρα όμως έχουμε θεσμούς, που πριν δεν είχαμε. Η άνοδος της ακροδεξιάς -και στη Γερμανία- δείχνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

- Το πρώτο βήμα είναι η ενοποίηση των τραπεζών. Η πώληση δανείων στην Ιταλία έπρεπε να είχε γίνει από καιρό και βοήθησε πολύ.

- Επόμενο βήμα είναι η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε πλέον ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, έχουμε πια την τεχνογνωσία.

- Θα ήταν καλό να έχεις μόνιμο Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, με έμμισθη σχέση και χωρίς να προέρχεται από κάποια κυβέρνηση; Πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό, από πού θα ελέγχεται, σε ποιον θα λογοδοτεί κλπ.

- Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να εξετάσουμε και να σχεδιάσουμε...

- Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές που μας οδήγησαν σε κρίση, αλλά την ξεπεράσαμε.

- Πρέπει να δούμε το χρέος, ναι. Αλλά δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι σε αυτό με τις εκλογές στη Γερμανία, είναι βαθιά ριζωμένη η άποψη ότι πρέπει η ελάφρυνση να γίνεται με μεταρρυθμίσεις, εάν χρειαστεί.

- Αν είναι απογοητευτική η ανάπτυξη του χρόνου, θα υπάρχει ένας μηχανισμός ελάφρυνσης. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης