Exin: Διαβεβαιώσεις για την Εθνική Ασφαλιστική

Exin: Διαβεβαιώσεις για την Εθνική Ασφαλιστική

Παραμένει σταθερή στην επένδυσή της στην Εθνική Ασφαλιστική

Exin: Διαβεβαιώσεις για την Εθνική Ασφαλιστική
Στη διαβεβαίωση ότι παραμένει σταθερή στην επένδυσή της στην Εθνική Ασφαλιστική, προχώρησε σήμερα η Exin Group με ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα του Τύπου και ότι αυτά δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στη σχεδιαζόμενη επένδυσή της στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Από τη στιγμή της γνωστοποίησης της προσφοράς της για την Εθνική Ασφαλιστική που έγινε δεκτή, η ΕΧΙΝ παραμένει δεσμευμένη να προετοιμάσει την επόμενη φάση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών της. Ο Matt Fairfield ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις εταιρείες μας στην Ελλάδα, που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη δημοσίων και ιδιωτικών συνεργασιών. Υποστηρίζουμε το επόμενο κεφάλαιο της ανάπτυξης για την Εθνική και την AIG Greece. Η EXIN έχει αναπτύξει και δεσμεύσει κεφάλαια που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες και τις αναμενόμενες εταρείες του χαρτοφυλακίου της».

Η EXIN, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν σχολιάζει τις υπό εξέλιξη διαφορές, αλλά είμ,αστε ενήμεροι για τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, βάσει της εμπορικής μας δράσης στην Ελβετία. Το θέμα αυτό δεν σχετίζεται και δεν έχει επίδραση στις άλλες εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας, καθώς και με τις επερχόμενες εξαγορές. Έχουμε επικεντρωθεί στην οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μας στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αναφέρει ότι η Exin βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος για θέματα φερεγγυότητας, καθώς δημοσίευμα διεθνούς ιστοσελίδας εξειδικευμένης στα ασφαλιστικά θέματα, προκάλεσε προβληματισμό και αναστάτωση, καθώς ανέφερε ότι η Exin που πλειοδότησε για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής , αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Κλείσιμο

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, τα προβλήματα ρευστότητας της Εxin προκάλεσαν την κινητοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία θεσμικά πρέπει να εγκρίνει την οικονομική θέση του αγοραστή, καθώς ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, αλλά η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Εxin δεν έχει καταθέσει ακόμη τα απαραίτητα έγγραφα για να πάρει την έγκριση της ΤτΕ, διαδικασία που πλέον θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα υπό το πρόσθετο βάρος των προβλημάτων ρευστότητας της Εxin. Με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία του Solvency II, η κοινοπραξία Εxin/Calamos που αποκτά την Εθνική Ασφαλιστική αντιμετωπίζει την πρόκληση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για κεφαλαιακή επάρκεια που θέτει το πλαίσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «The Insurance Insider», ο διευθύνων σύμβουλος της Exin Re Μαρκ Μοπού «παραιτήθηκε αφού το προσωπικό της αντασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου, που εδρεύει στη Ζυρίχη, παραμένει απλήρωτο για μήνες». Κατά το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν πληροφορίες για καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού και σε άλλες χώρες όπου η Exin έχει δραστηριότητες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελβετία), όπως και για αδυναμία να γίνουν έγκαιρα πληρωμές σε προμηθευτές και φορολογικές αρχές. Το δημοσίευμα περιλαμβάνει και δηλώσεις του επικεφαλής της Exin Group, Ματ Φέρφιλντ, ο οποίος καθησυχάζει για τα προβλήματα ρευστότητας και αναφέρει ότι είναι συνηθισμένα για επιχειρηματικά ξεκινήματα, καθώς ο όμιλος έχει ιστορία 18 μηνών. Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Exin Group έχει ένα ιστορικό βραχυχρόνιας παραμονής στα εταιρικά σχήματα στα οποία ηγείται. Το 1991 ο Φέρφιλντ ίδρυσε την UAP Executive Partners, μια κοινοπραξία της Union des Assurances de Paris (UAP) και της Aetna/Executive Risk, η οποία συγχωνεύτηκε με την AXA το 1996 και πήρε την επωνυμία AXA Global Risk. Κατόπιν, το 1999, ίδρυσε την MAG Global Financial Products, ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Βαρκελώνη, η οποία το 2002 εξαγοράστηκε από την HCC Insurance Holdings, όσο εκείνος ήταν CEO της MAG. To 2011 δημιουργεί την ANV Holdings BV, έναν διεθνή ασφαλιστικό όμιλο με έδρα το Αμστερνταμ, από την οποία αποχώρησε αιφνίδια με μια λιτή και μάλλον ασαφή ανακοίνωση το 2015.

H αγωγή κατά της Calamos

Επιπλέον, σε σχέση με την Calamos Asset Management, στις ΗΠΑ είχε κατατεθεί ομαδική αγωγή πρώην μετόχων της, οι οποίοι κατηγορούν για χειραγώγηση μετοχής τα ηγετικά στελέχη της John Calamos και John Koudounis που μετέχουν και στην ΕΧΙΝ. Κατά τους ισχυρισμούς των συγκεκριμένων μετόχων, μεθόδευσαν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα με στόχο την αγορά της εταιρείας σε ιστορικά χαμηλή τιμή. Η φερεγγυότητα του Exin Group για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε διερευνηθεί από τους συμβούλους του διαγωνισμού πώλησης Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Σε email που έστειλε πριν από λίγες ημέρες η Exin σε εργαζόμενους και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του «The Insurance Insider», ο Φέρφιλντ αναφέρει «ότι εργαζόμαστε για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων ρευστότητας» και «οι συνεργάτες μας στον τραπεζικό και αντασφαλιστικό τομέα συμφώνησαν να μας βοηθήσουν να συμβεί αυτό». Η ιστοσελίδα απευθύνθηκε στον Ματ Φέρφιλντ ζητώντας του να σχολιάσει την κατάσταση και αυτός δήλωσε ότι «σε λιγότερο από 18 μήνες από το σημείο εκκίνησης έχουμε χτίσει έναν οργανισμό με μία σειρά εταιρειών στο χαρτοφυλάκιό μας που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους. Με το κλείσιμο της συμφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστική στο τέλος του χρόνου θα έχουμε υπερβεί το 1 δισ. ευρώ σε υπεραξίες. Οπως σε κάθε start up θα υπάρχουν αναταράξεις στην πορεία. Σε ορισμένους από τους αρχικούς συνεργάτες μας δεν ταίριαζε ένα νέο ξεκίνημα. Τους ευχόμαστε όλα τα καλά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης