Επιστροφή 400 ευρώ διεκδικούν 1 εκατ. συνταξιούχοι μετά τη δέσμευση Πετρόπουλου

Επιστροφή 400 ευρώ διεκδικούν 1 εκατ. συνταξιούχοι μετά τη δέσμευση Πετρόπουλου

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Η παράνομη παρακράτηση των εισφορών υπέρ υγείας φτάνει έως και 3.000 ευρώ - Σήμερα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά διεκδικώντας την επιστροφή των «κλεμμένων» - Παραδείγματα

Επιστροφή 400 ευρώ διεκδικούν 1 εκατ. συνταξιούχοι μετά τη δέσμευση Πετρόπουλου
Μια «υποσχετική» για άγνωστο χρόνο στο απώτερο μέλλον έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος
στους
συνταξιούχους που
διεκδικούν την επιστροφή των επιπλέον ποσών τα οποία παρακρατήθηκαν παρανόμως από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016.

Κλείσιμο
Ο υφυπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο και δεσμεύτηκε για τη σταδιακή επιστροφή των ποσών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά σε
συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους- συνταξιούχους.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η επιστροφή των εισφορών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες επιστροφές θεωρήθηκαν «καταστροφές» για τους δανειστές, οι οποίοι δέσμευσαν μέσω των μνημονίων το υπουργείο Εργασίας να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύπτουν διεκδικήσεις από προσφυγές στα δικαστήρια.

Ας δούμε όμως ποια στρέβλωση προκάλεσε το «έχω λαμβάνειν» για 1 εκατ. συνταξιούχους και για τι ποσά συζητούμε:


Εδώ και πέντε χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.

Δηλαδή η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6% για τις κύριες συντάξεις υπολογιζόταν στις μικτές συντάξιμες αποδοχές ,πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια. (Η εισφορά έως το 2015 ήταν 4% και από τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%).

Για παράδειγμα το καθαρό ποσό που φθάνει στα χέρια του συνταξιούχου από μια κύρια σύνταξη 1.780 ευρώ, η οποία έχει υποστεί πέντε περικοπές είναι 1.250 ευρώ. Ωστόσο η νέα παρακράτηση υπέρ ασθενείας υπολογίζεται στο αρχικό ποσό και ανέρχεται σε 106.8 ευρώ αντί για 75 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στην συνταξιοδοτική του απόφαση υπόκειται σε κράτηση 111.96 ευρώ.

Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό, επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά, είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε 85.86 ευρώ το μήνα.

Με διάταξη του ν.4387/2016 (άρθρο 44) αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού όμως αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Οι συνταξιούχοι ωστόσο διεκδικούν και τα ποσά που έχουν παρανόμως εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη το ποσό που διεκδικούν οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 400 ευρώ, κατά μέσο όρο, και το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Το Ενιαίο δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι οι απώλειες άρα και το ποσό που διεκδικεί ο κάθε συνταξιούχος φτάνει έως και 3.000 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταθέτει σήμερα Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για την παράνομη παρακράτηση εισφορών.

Οι συνταξιούχοι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων, οποιαδήποτε κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα συγκεκριμένα ταμεία δεν χορηγούν βιβλιάρια υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης