Μοσκοβισί σε Παυλόπουλο: Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής

Στις 12 η συνάντηση με τον πρωθυπουργό  - Η επίσκεψη συμπίπτει με την κίνηση της Αθήνας να επιχειρήσει έξοδο στις αγορές

Μοσκοβισί σε Παυλόπουλο: Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής
Σειρά επαφών θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί
.

Ο κύριος Μοσκοβισί έγινε δεκτός σήμερα στο
Προεδρικό Μέγαρο
Κλείσιμο
από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό τον κύριο Μοσκοβισί, δήλωσε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω, για μιαν φορά, ακόμη κύριε Επίτροπε επειδή βρίσκεστε στην Ελλάδα με αντικείμενο την διευκόλυνση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω επίσης για ό,τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για την Ελλάδα. Να επαναλάβω αυτό το οποίο είχα πει και άλλοτε : Μην ξεχνάτε ότι αυτό που κάνατε για την Ελλάδα, και εσείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη, κάτι που αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί εάν είχε αποτύχει η πορεία της Ελλάδας , αυτό θα ήταν κάτι που θα έβλαπτε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Επομένως, το επαναλαμβάνω, όσα κάνατε, όσα έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , είναι και για το μέλλον και για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ίδιας της Ευρωζώνης.
 
Δεύτερον να είστε βέβαιος πως ό,τι συμφωνήσαμε θα το τηρήσουμε στο ακέραιο. Όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει αυτό που πρέπει, για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εχετε ένα όραμα, δεν διαλέξατε τον δρόμο της απλής διαχείρισης. Εύχομαι αυτό το όραμα να σας αναγνωριστεί.
Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Πρέπει να αποκτήσει θεσμική υπόσταση πολύ πιο ισχυρή, από αυτή που υπάρχει σήμερα. Είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα προσαρμογής στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου. Αυτό, δηλαδή η θεσμική ενίσχυση του Eurogroup, η πλαισίωση του Eurogroup με κανόνες δικαίου, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί, είναι και προς όφελος του ιδίου του Eurogroup. Και σε αυτή την κατεύθυνση ξέρουμε την προσπάθεια την οποία έχετε καταβάλει εσείς ο ίδιος. Ξέρουμε τις προτάσεις τις οποίες επικροτούμε .Σας ξαναλέω λοιπόν ότι εμείς σαν Ελλάδα θα είμαστε στο πλευρό το δικό σας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να αποκτήσει αυτό το θεσμικό βάθος το Eurogroup γιατί αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη».





«Η συνάντηση είναι πάντα συναρπαστική με τον Έλληνα Πρόεδρο, έναν πεπεισμένο και στρατευμένο Ευρωπαίο», γράφει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πιερ Μοσκοβισί αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.




Με τη σειρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. είπε: «Τα σημεία συμφωνίας είναι ταυτόσημα. Έχει πραγματοποιηθεί εκπληκτική βελτίωση από μεριάς της Ελλάδας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, το ΔΝΤ επίσης έχει συμφωνήσει με αυτό. Επανέρχεται σιγά σιγά στις αγορές. Πρόκειται για μια νέα φάση στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ.  Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Πρέπει να συνεχίσουμε τις σοβαρές μας προτάσεις. Αγαπαμε την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να συμμεριζόμαστε τους ίδιους κανόνες. Είμαστε στο πλευρό σας. Μπορείτε να στηρίζεστε σε εμας, να υπολογίζετε σε εμας. Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα», σημείωσε. 


Ο κύριος Μοσκοβισί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, o Επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.
 
Οι κ. Μητσοτάκης και Μοσκοβισί συζήτησαν για όλα τα σημαντικά ζητήματα, με έμφαση στην οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί σε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη


Στο τραπέζι με τον  διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα  από τον γύρο των επαφών του


Σημειώνεται πως ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε ότι η Ελλάδα βλέπει επιτέλους «φως» έπειτα από πολλά δύσκολα χρόνια, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Αθήνα ήταν «αναμφισβήτητα πολύ δύσκολες», αλλά «απαραίτητες».  «Η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο μιας απίστευτης οικονομικής και δημοσιονομικής θύελλας», όμως «σήμερα τα πράγματα πάνε σαφώς καλύτερα», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης