Ακόμα και με «υποθήκη» τα ακίνητα η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών

Ακόμα και με «υποθήκη» τα ακίνητα η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών

Αυτομαποιημένο σύστημα θα καθορίζει τις δόσεις - Εως 36 για χρέη έως 20.000 ευρώ - Τι ισχύει για μεγαλύτερα ποσά

Ακόμα και με «υποθήκη» τα ακίνητα η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών
Αυτομαποιημένο σύστημα θα καθορίζει τις δόσεις των οφειλετών προς το Δημόσιο στο πλαίσιο του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ θα λαμβάνεται υπόψιν, όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Ο οφειλέτης δηλαδή, δεν θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων βάσει του τι μπορεί να δίνει, αλλά αυτό θα προκύπτει από το σύστημα που θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα. Ο αριθμός των δόσεων για χρέη ως 20.000 ευρώ σε έναν φορέα θα καθορίζεται από το εισόδημα, όμως για μεγαλύτερα χρέη θα υπολογίζεται και η ακίνητη περιουσία, που ο οφειλέτης θα οφείλει να κοινοποιεί μέσω του Ε9, όπως επισημαίνει ο «Ελευθερος Τύπος».

Ο οφειλέτης που θέλει να προχωρήσει σε εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να συνυποβάλει το Ε9, αλλά και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, πιθανώς και όσους είναι συνδικαιούχος. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται είτε για χρέη σε τράπεζες, εφορία ή τα Ταμεία, εφόσον η οφειλή είναι μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ.

Κλείσιμο
Τα χρέη από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ θα εξοφλούνται σε έως και 36 μήνες, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει αναλόγως του εισοδήματος.

Ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο, ενώ ακόμη αναμένονται υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν μια σειρά από εκκρεμότητες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης