Financial Times: Η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της για να βγει στις αγορές

Financial Times: Η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της για να βγει στις αγορές

Έκθεση της HSBC προειδοποιεί τους πελάτες της ότι το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους - Απαιτούνται «δημιουργικοί τρόποι» για να πέσει το χρέος στο 180% του ΑΕΠ

Financial Times: Η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της για να βγει στις αγορές
«Δημιουργικούς τρόπους» και «σημαντική βοήθεια» από τους πιστωτές απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
και να βγει η Ελλάδα στις αγορές, βάζοντας ένα τέλος στην οικονομική περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι στο άρθρο τους επικαλούνται έκθεση της τράπεζας HSBC προς τους πελάτες της.

Η συμφωνία στο
Eurogroup
Κλείσιμο
δεν σημαίνει και τη λήξη της ελληνικής κρίσης, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα έκλεισε με 14 μήνες καθυστέρηση και τα μέτρα που ελήφθησαν δεν καθιστούν βιώσιμο το χρέος, όπως σημειώνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εισήγησή του, αναφέρουν οι Financial Times, σημειώνοντας πως παρόλα αυτά, με το κλείσιμο της αξιολόγησης αποφεύχθηκε ένα νέο bailout.

Το κλειδί για οποιαδήποτε κρίση σχετικά με την φερεγγυότητα της Ελλάδας θα είναι η ικανότητά του να αξιοποιεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η χώρα δεν έχει εκδώσει ομόλογο από το 2014, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ, με επικεφαλής τον επικεφαλής διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ, δίνουν αυξημένες πιθανότητες στην Ελλάδα να πετύχει το στόχο της, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, δεν είναι τόσο σίγουροι, αναφέρει το άρθρο.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που πραγματοποίησε η HSBC, η οποία είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι θα χρειαστεί σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της, αν επιθυμεί να απεμπλακεί από τις δόσεις που λαμβάνει και να βγει στις αγορές, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες της.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ από τους πιστωτές, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, επισημαίνεται, τόνισε πως θα διαθέσει, αν παραστεί ανάγκη, το ποσό των δύο δισ. ευρώ, αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και λάβουν μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018, όταν και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Η έκθεση της HSBC πάντως, αναφέρει ότι «περαιτέρω πρόοδος στο θέμα του χρέους δεν προβλέπεται τις επόμενες εβδομάδες» και τονίζει πως για να «πέσει» στο 180% επί του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας, θα πρέπει να βρεθούν πολύ «δημιουργικοί τρόποι» μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης