Βρυξέλλες: Δεν θα δεχθούμε να πληρώσετε μόνοι σας τη δόση του Ιουλίου!

Βρυξέλλες: Δεν θα δεχθούμε να πληρώσετε μόνοι σας τη δόση του Ιουλίου!

Αυστηρή προειδοποίηση από ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο να μην επιχειρηθεί η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας με χρήματα από τα κρατικά ταμεία (χωρίς τη δόση των δανειστών) γιατί θα οδηγούσε σε πλήρη ύφεση την ελληνική οικονομία

Βρυξέλλες: Δεν θα δεχθούμε να πληρώσετε μόνοι σας τη δόση του Ιουλίου!
              Προειδοποίηση ότι αν επιχειρηθεί η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο με χρήματα από τα κρατικά ταμεία και χωρίς τη δόση που προβλέπεται να καταβληθεί στη χώρα με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τότε τα δεδομένα της συμφωνίας θα έχουν πλήρως ανατραπεί και θα πρέπει να συζητηθούν όλα από την αρχή, έστειλε στην Αθήνα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

              Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες επισήμανε εμμέσως ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους η αβεβαιότητα που πλήττει ήδη την οικονομία σε συνδυασμό με μια μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας παράλληλα με μια πιθανή προσπάθεια εύρεσης πόρων από τη κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του Ιουλίου, θα ήταν «καταστροφή για την οικονομική, τη φορολογική, την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».


             Ίσως πιο σημαντική είναι η παραδοχή του αξιωματούχου πως αν η κατάσταση στην οικονομία, εξαιτίας των φθορών που της επιφέρει η αβεβαιότητα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, τότε ο σχεδιασμός του προγράμματος δεν θα ισχύει και θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου.

Κλείσιμο
             «Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή», είπε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

             Με απλά λόγια, σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και τα υπολογισθέντα νούμερα από την πλευρά της ελληνικής οικονομίας «δεν βγουν» τότε θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις, όπως αυτές της μελλοντικής ανάπτυξης.

            Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε σπέκουλα την προσπάθεια σύνδεσης της συνεχούς διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Δεν αναμένει απόφαση στο Eurogroup

          Δεν αναμένει μια απόφαση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, καθώς η συζήτηση πλέον έχει γίνει αρκετά πολιτική, με διαφορετικά ανοιχτά θέματα-αγκάθια. 

           Αναλυτικά, ο αξιωματούχος τόνισε πως το Eurogroup θα διαρκέσει από τις 9 μέχρι τις 12, καθώς είναι ημέρα με μεγάλο φόρτο εργασίας και η συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να χωρέσει σε αυτό το διάστημα.

          «Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου, αναφορικά με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει μεν σημαντική πρόοδος σε σχέση με ένα μήνα πριν, όμως πιστεύω πως είναι δυνατό και εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση.  Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που θεωρούσα πως είχε κλείσει, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν έχει κλείσει», είπε ο αξιωματούχος.  

         Χαριτολογώντας ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο «όπου καταγράφουμε την πρόοδο της προόδου».

         Συνεπώς τα ανοιχτά θέματα, οι διαπραγματεύσεις στο φορολογικό, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αγορά ενέργειας μπορούν μεν να κλείσουν άμεσα από τεχνικής άποψης, όμως η συζήτηση πάντως μεταξύ Ελλάδος και θεσμών έχει γίνει πλέον πολιτική.

         Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιοι έρχονται στις Βρυξέλλες, όμως είναι ευπρόσδεκτοι.

         Πάντως ο αξιωματούχος θεωρεί μεν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, όμως το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας είναι ευαίσθητο και δεν αποτελεί κάτι το οποίο μπορούν να κλείσουν οι τεχνοκράτες των θεσμών.

        Το ζήτημα του χρονικού προσδιορισμού μιας συμφωνίας είναι επίσης δύσκολο, με τον αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει πως ο «χρόνος είναι προβληματικός» καθώς έχουμε και τις διακοπές του Πάσχα αλλά και τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ, όπου όλοι οι κύριοι παίκτες θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον.

      Συγκεκριμένα για την Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν θαύματα, καθώς και η χρονική διάρκεια της όλης συνόδου και οι ίδιες οι συναντήσεις των διαφορετικών πλευρών «είναι πολύ σφιχτά και αυστηρά καθορισμένες».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης