Έρχονται κατασχέσεις για οφειλές και κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία

Έρχονται κατασχέσεις για οφειλές και κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία

Οι οφειλέτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ηλεκτρονική κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων και πλειστηριασμούς

Έρχονται κατασχέσεις για οφειλές και κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία
Σε ασφυκτικό κλοιό θα μπουν άμεσα και οι οφειλέτες των Ταμείων με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, κινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όπως η ηλεκτρονική κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων και οι πλειστηριασμοί.

Η σχετική υπουργική απόφαση για την ένταξή τους αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, στο πλαίσιο της μεταφοράς όλων των υποχρεώσεων των Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν 320.000 οφειλέτες του
ΙΚΑ
Κλείσιμο
και 210.000 αντίστοιχα του ΟΑΕΕ (από τους οποίους οι 130.000 έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους). Το προφίλ του οφειλέτη αυτής της κατηγορίας είναι νέος επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας που συσσώρευσε τις οφειλές του μέσα στην κρίση, από το 2010 μέχρι σήμερα. Η αδυναμία του να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές και τουλάχιστον δυο-τρεις ληξιπρόθεσμες δόσεις τον έβγαλε εκτός ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη λίστα των οφειλετών. Αλλωστε οι μισές ρυθμίσεις των οφειλετών του ΟΑΕΕ που είχαν ενταχθεί στις 100 δόσεις βάσει του ν.4321/2015 έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα ένας στους δύο ασφαλισμένους να οφείλει στο Ταμείο.

Το ΚΕΑΟ, που θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του εντός του ΕΦΚΑ, άρχισε ήδη να στελεχώνεται με το προσωπικό των πρώην Ταμείων το οποίο... περισσεύει μετά την κατάργηση πολλών διευθύνσεων. Οι ελεγκτές που θα φτάσουν τους 1.000, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα ξεκινήσουν με ταχύτατους ρυθμούς έρευνες για τον εντοπισμό της περιουσίας -κινητής ή ακίνητης- των οφειλετών, ενώ παράλληλα θα ερευνηθούν εισοδήματα από ενοίκια, μισθούς και κληρονομιά. Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις ορίζεται στα 1.250 ευρώ.

Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται 150.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Τα στελέχη του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζουν ότι η εντολή του υπουργείου είναι το σαφάρι να επικεντρωθεί στους μεγαλοοφειλέτες και όχι στα «μικρά ψάρια», για τα οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να επανενταχθούν σε ρύθμιση χρεών. Συνολικά, τα χρόνια της κρίσης «εξαφανίστηκαν» από το ασφαλιστικό σύστημα περίπου 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, οι οποίοι λόγω αδυναμίας κήρυξαν στάση πληρωμών ή διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και πέρασαν στη μαύρη οικονομία. Μάλιστα το μέτρο της καταβολής εισφορών έναντι που προωθείται τον τελευταίο μήνα αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο, κίνητρο για την επανένταξη αυτών των επαγγελματιών στο σύστημα. Μεταξύ των οφειλετών που δεν θα «ενοχλήσει» το ΚΕΑΟ είναι περίπου 10.000 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που οφείλουν έως 20.000 ευρώ και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί συμψηφίζοντας τις οφειλές με το ποσό της σύνταξης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης