Θέμα χρόνου νέες μειώσεις συντάξεων, λένε οι αναλογιστές

Θέμα χρόνου νέες μειώσεις συντάξεων, λένε οι αναλογιστές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aon Hewitt, εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η νέα μείωση των συντάξεων, είτε λόγω καθυστέρησης της ανάπτυξης, είτε λόγω της αναπόφευκτης γήρανσης του πληθυσμού

Θέμα χρόνου νέες μειώσεις συντάξεων, λένε οι αναλογιστές
Μονόδρομο θεωρούν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων αναλογιστές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στο συνέδριο της ένωσης  αναλογιστών Ελλάδος  με τίτλο «Work In Progress 2016: Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα» που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μουσικής.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση κ. Παναγιώτη  Ζαμπέλη, διευθύνοντα συμβούλου της Aon Hewitt,  ο οποίος  εκτιμά, ότι είναι θέμα χρόνου η νέα μείωση των συντάξεων, είτε λόγω καθυστέρησης της ανάπτυξης, είτε λόγω της αναπόφευκτης γήρανσης του πληθυσμού.

Θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις προκάλεσε η μελέτη που παρουσίασαν ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Αναπληρωτής Καθηγητής   και ο κ.  Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος καθηγητής  του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι δύο καθηγητές, στη μελέτη τους ,θεωρούν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση πρέπει να μειωθούν στο 16% από 23%-24% που είναι σήμερα και το διαθέσιμο εισόδημα να κατευθυνθεί για την καταβολή εισφοράς σε επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση. Η σύνταξη που θα δοθεί με το προτεινόμενο σύστημα το οποίο σταδιακά θα γίνει κεφαλαιοποιητικό , θα αντιστοιχεί στο 55%-56% του μισθού (κύρια και επικουρική) ενώ μπορεί να φτάσει έως το 75% με τη συμβολή παροχής από επαγγελματικό ταμείο και ιδιωτική ασφάλιση.

Κλείσιμο
Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, υπερασπίστηκε την πρόσφατη μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχτεί ο ΕΦΚΑ και να περιοριστεί η φοροεισφοροδιαφυγή για να μην έλθει ο Αρμαγεδδών που επικαλούνται οι ειδικοί επιστήμονες.

Πολλοί σύνεδροι αναφέρθηκαν στις αντιδράσεις που συνάντησε η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, σχολιάζοντας ότι ήταν ανέτοιμοι οι πολίτες να τη δεχθούν πριν από 15 χρόνια αν και θα προλάβαινε την κατάρρευση του συστήματος.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν δύο χρόνια πριν. Δε θα πάμε ποτέ στην πολυπόθητη ανάπτυξη αν δεν περιορίσουμε τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος που εμποδίζουν την ανάπτυξη.»

«Το 2018 θα χρειαστεί να ξανασυζητηθεί το ασφαλιστικό –επεσήμανε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Think Tank, «Δίκτυο»- καθώς λόγω της ανεργίας δε θα μπορεί να ανατροφοδοτηθεί αλλά ούτε και οι συνταξιούχοι θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους , εισπράττοντας αξιοπρεπείς συντάξεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης