Τουρκία: Πώς η πολιτική κρίση έχει μετατραπεί σε οικονομικό κραχ

Τουρκία: Πώς η πολιτική κρίση έχει μετατραπεί σε οικονομικό κραχ

Από το 2013 το τουρκικό χρηματιστήριο έχει χάσει το 60% της αξίας του - Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίζεται» το τουρκικό νόμισμα - Η δήλωση Ερντογάν ότι τα επιτόκια πρέπει να πέσουν επειδή η τουρκική οικονομία δεν αντέχει ερμηνεύθηκε ως προτροπή «πουλήστε»

Τουρκία: Πώς η πολιτική κρίση έχει μετατραπεί σε οικονομικό κραχ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου διολίσθησε η τουρκική λίρα, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι οι αιτίες είναι αμιγώς πολιτικής και όχι οικονομικής φύσης.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων αλλά και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι ενδέχεται να κηρυχθεί δημοψήφισμα το 2017 σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, αποτέλεσαν τους δύο βασικούς λόγους που ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα. Αποτέλεσμα το δολάριο να φθάσει στις 3,580 λίρες, ενώ το ευρώ στις 3,8155 λίρες.

Αρνητική επίδραση είχε και μία ακόμη δήλωση του κ. Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν τις αποταμιεύεις τους από δολάρια σε τουρκικές λίρες ή χρυσό, μία κίνηση η οποία θα μπορούσε -κατά τον Τούρκο πρόεδρο- να στηρίξει το νόμισμα.

Κλείσιμο
Η πτώση, πάντως, του νομίσματος αποτελεί ιδιαίτερα θετική είδηση για τις εξαγωγικές εταιρείες της Τουρκίας, πλήττοντας, όμως, ταυτόχρονα τις ξένες (κυρίως χρηματιστηριακές) επενδύσεις στη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα σε χρυσό  ή τουρκικές λίρες, τονίζοντας πως «
δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από να μειωθούν τα επιτόκια ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.



«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μείωση των επιτοκίων και δεν λέω τίποτα περισσότερο. Θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με χαμηλά επιτόκια», είπε ο Ερντογάν, ζητώντας από όσους «κρατούν ξένο συνάλλαγμα κάτω από το μαξιλάρι τους» να το μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες ή σε χρυσό.




Η νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας ενισχύει την ασφυξία στην οικονομία της χώρας, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την κατά μέτωπο επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Τούρκο πρόεδρο να επισημαίνει πως δεν έχει κλείσει ακόμα το κεφάλαιο της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα απειλεί πως θα… ανοίξει την κάνουλα και θα «πνίξει» την Ευρώπη με μετανάστες.

Όλα αυτά, ενώ ο περασμένος Νοέμβριος εκτιμάται πως ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2008, με το τουρκικό νόμισμα να έχει επηρεαστεί δραματικά από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές και διεθνείς εντάσεις, με το τουρκικό χρηματιστήριο να έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013.



Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον Τούρκο ανταποκριτή της Wall Street Journal στην Κωνσταντινούπολη, Ερμέ Πεκέρ.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, είναι πιθανό η Τουρκία να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού. 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως πρόκειται να παρουσιαστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση η πρόταση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για το δημοψήφισμα που επιδιώκει ο Ερντογάν προκειμένου να ενισχυθεί επιπλέον ο ρόλος του.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης