Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρεκλίνει από τους στόχους

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρεκλίνει από τους στόχους

Και η Ελλάδα και οι δανειστές πρέπει να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα προκειμένου να προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup


   

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρεκλίνει από τους στόχους
Το ζήτημα για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μετά το 2018 και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε μερίδα των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς και ο στόχος για μία συμφωνία «επί της αρχής» (Staff Level Agreement), ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διευκολυνθεί η συζήτηση για τα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για το ελληνικό χρέος) πρόκειται να απασχολήσουν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ


Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, απαντώντας σε ερώτηση της Γαλλίδας Ευρωβουλευτού κυρίας Προβάνς Μπερές, της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο κ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι το βασικότερο ζήτημα για την Ελλάδα είναι αυτό της ανάκτησης της εμπιστοσύνης, διότι σε άλλη περίπτωση το επενδυτικό μέλλον προβλέπεται ζοφερό. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως υπάρχει ήδη συμφωνία από τον περασμένο Μάιο για την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και επανέλαβε πως απαιτείται η δέσμευση στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών και από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές. 

Κλείσιμο
«Θα ακούσουμε τις προτάσεις από την ομάδα εργασίας, αλλά χρειάζεται να δεσμευθούν όλες οι πλευρές. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα υπάρχει παρεκτροπή από τους στόχους μεταρρυθμίσεων για την διαμόρφωση ισχυρών θεσμών, ώστε να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης». 

Ο πρόεδρος του  Eurogroup επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% και μετά το 2018, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό αυτό το σχέδιο, ενώ άλλοι στην Ε.Ε. υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει αυτούς τους στόχους, καθώς είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί ως προς αυτό, με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη ο κ.  Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το Eurogroup πρέπει να πρροσεγγίσει το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων με ρεαλισμό. «Χρειάζεται όλες οι πλευρές να προσεγγίσουμε με ρεαλιστικό τρόπο αυτό το ζήτημα. Το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο όταν υποστηρίζει πως πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπερβολή -και αυτό έχει να κάνει και με τη βιωσιμότητα του χρέους- θα ακούσουμε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για την απομείωση του κόστους εξυπηρέτησης βραχυπρόθεσμα και το ΔΝΤ από την πλευρά του θα ζητήσει να μάθει κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι προσκολλημένη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείο, όπως είχε άλλωστε προαναγγελθεί και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος βήμα- βήμα στο ελληνικό ζήτημα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης