EuroWorking Group με «μικρό καλάθι» - Πού προσβλέπει η Αθήνα

EuroWorking Group με «μικρό καλάθι» - Πού προσβλέπει η Αθήνα

Η έκβαση της συζήτησης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη ή όχι μιας τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup - «Θολά νερά» από Ντομπρόβσκις για την αξιολόγηση

EuroWorking Group με «μικρό καλάθι» - Πού προσβλέπει η Αθήνα
Στην τελική ευθεία πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές,  για να κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση και να αμβλυνθούν οι διαφορές στα σημεία «αγκάθια» που παραμένουν. 

Με το βλέμμα στραμμένο στις 5 Δεκεμβρίου συνεδριάζει σήμερα το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση για την Ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεκινήσει στις 9:00 ώρα Ελλάδος και η έκβαση της θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη ή όχι μιας τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup

Τα σημάδια αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι αμφίσημα. Κρίνοντας από το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί και από τις δηλώσεις του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις η επίτευξη μιας συμφωνίας στις 5 Δεκεμβρίου παρουσιάζει ακόμα δυσκολίες.

Σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Λετονός Αντιπρόεδρος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Είπε πως γίνεται μεν «ουσιώδης πρόοδος» και εκτίμησε πως είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας στο «προβλεπόμενο μέλλον», χωρίς όμως να προσδιορίζει οποιαδήποτε ημερομηνία ολοκλήρωσης.

Εξίσου σημαντική όμως ήταν και η αναφορά του στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν του 2018. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πως «εξετάζουμε τα μέτρα που μας προτείνουν οι ελληνικές Αρχές για τον προϋπολογισμό του 2017 αλλά και του 2018, για να διασφαλίσουμε πλεόνασμα ύψους 3.5% στο μεσοπρόθεσμο». Η διάρκεια όμως του μεσοπρόθεσμου δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα και αποτελεί εστία διαφωνιών μεταξύ όλων των διαφορετικών πλευρών της διαπραγμάτευσης.

Η πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών επιμένει προς το παρόν σε διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% ως το 2020. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να τρομάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο δεν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο αυτό χωρίς επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Το Ταμείο αντιπροτείνει να μειωθεί ο στόχος ακόμα και για το 2019 και μετά ή να καλυφθεί από επιπλέον μέτρα, σε κάθε περίπτωση όμως το ΔΝΤ δεν θέλει να δεχθεί απλά την  επέκταση του στόχου για πλεόνασμα 3.5% ως το 2020.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας των συνεχών διαβουλεύσεων είναι η στάση αξιωματούχων των Ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι αποφεύγουν αυστηρά οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα του στόχου για πλεόνασμα ύψους 3.5% πέραν του 2018. 

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό EuroWorking Group θα καταδείξει το βαθμό των δυσκολιών επίτευξής συμφωνίας ενόψει του Eurogroup.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης