Καλύφθηκε ο στόχος πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες

Καλύφθηκε ο στόχος πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες

Για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών δόθηκαν ήδη 2,029 δισ ευρώ ξεπερνώντας το όριο των 1,8 δισ ευρώ που είχε τεθεί ως όρος προκειμένου να εκταμιευτεί στις 24 του μήνα η επόμενη υποδόση των 1,7 δισ ευρώ

Καλύφθηκε ο στόχος πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες
Ταμειακό έλλειμμα 1,144 δισ. ευρώ εμφάνισε η Κεντρική Διοίκηση στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ, έναντι ελλείμματος 2,499 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το Σεπτέμβριο πληρώθηκαν σε (ληξιπρόθεσμες) οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες περίπου δύο δισ ευρώ, υπερκαλύπτοντας το στόχο που είχε τεθεί απ' τους δανειστές.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ για την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών δόθηκαν ήδη 2,029 δισ ευρώ ξεπερνώντας έτσι το όριο των 1,8 δισ ευρώ που είχε τεθεί ως όρος προκειμένου να εκταμιευτεί στις 24 του μήνα η επόμενη υποδόση των 1,7 δισ ευρώ που προορίζονται και αυτά αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών σε ιδιώτες.

Κλείσιμο
Παρότι φαίνεται να εκπληρώθηκε έτσι η υποχρέωση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση, μένει να φανεί αν τυχόν τελικώς στη σχετική συνεδρίαση του ESM, που θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, οι δανειστές θα «σκαλίσουν» περισσότερο αν τυχόν έχει δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπροθέσμων μέσα στο 2016.

Υπενθυμίζεται ότι οι δόσεις αυτές καταβάλλονται με τον όρο όχι μόνο να πληρώνονται παλαιά ληξιπρόθεσμα αλλά να μην δημιουργούνται και νέα. Ωστόσο υποψιάζει περί του αντιθέτου το γεγονός ότι η στάση πληρωμών του Δημοσίου συνεχίζεται αφού από 2,7 δισ που ήταν η υστέρηση πληρωμών το Μάιο έναντι των μηνιαίων στόχων, εκτινάχθηκε στα περίπου 3,4 δισ ευρώ τον Ιούλιο και ακολούθως μειώθηκε ελαφρώς στα 3,2 δισ τον Αύγουστο. Κάτι που με μία απλή ανάγνωση καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση προσπαθώντας να πληρώσει άρον άρον τα παλαιά χρέη δημιουργεί καινούρια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34,851 δισ. ευρώ, από 31,463 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 2,029 δισ. ευρώ που αφορούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 36,051 δισ. ευρώ, από 33,832 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015.


Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης