Πέμπτη ή Παρασκευή έρχονται στην Αθήνα οι θεσμοί για τη β' αξιολόγηση

Πέμπτη ή Παρασκευή έρχονται στην Αθήνα οι θεσμοί για τη β' αξιολόγηση

Ο ουσιαστικός γύρος των διαπραγματεύσεων δεν θα ξεκινήσει πριν τα τέλη της εβδομάδας, ενώ η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση - Γερμανικό «μπλόκο» στην διπλή διαπραγμάτευση για χρέος-ΔΝΤ - Πρέπει να κλείσουν 33 προαπαιτούμενα και 50 δράσεις

Πέμπτη ή Παρασκευή έρχονται στην Αθήνα οι θεσμοί για τη β' αξιολόγηση
«Με το αριστερό» ξεκινά και η διαπραγμάτευση για την β΄ αξιολόγηση καθώς νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως οι κρίσιμες συναντήσεις και ο ουσιαστικός γύρος των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Από σήμερα ξεκινά τυπικά η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και κατά τις πληροφορίες, ο πρώτος γύρος επαφών στην Αθήνα θα κρατήσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφραζε την αισιοδοξία του μιλώντας στο Reuters ότι «η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να προχωρήσουμε με την ελάφρυνση χρέους», τα μηνύματα από το εξωτερικό και τα νέα δεδομένα όμως δείχνουν άλλα:
Κλείσιμο
 - Κύκλοι των δανειστών δεν συμμερίζονται την άποψη πως ότι πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση "fast track" ή πως η β΄ αξιολόγηση θα τελειώσει έως τα μέσα Νοεμβρίου, όπως είχε στόχο η κυβέρνηση, για να αρχίσουν μετά οι συζητήσεις για χρέος. Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι «βαριά» με 33 προαπαιτούμενα και 50 συνολικά δράσεις , που θα πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν. Για αυτό προβλέπουν "παζάρι" που θα κρατήσει ενδεχομένως και μήνες, αντί για 3 ή 4 εβδομάδες.
 
-  Εκτός από το μεγάλο «αγκάθι» που είναι η εξ αναβολής από πέρυσι διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα Εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, εξίσου μεγάλο βάρος θα πέσει και στα δημοσιονομικά. Στην φορολογία η ατζέντα προβλέπει κατάργηση φοροαπαλλαγών και εφαρμογή των επόμενων αυξήσεων φόρων που έχουν ψηφιστε​ί.

Από την Ουάσιγκτον πάντως πριν μία εβδομάδα, αλλά ήδη και από τον περασμένο Μάρτιο, το ΔΝΤ και ο Πόουλ Τόμσεν επιμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς ελάφρυνση χρέους ή νέα μέτρα της τάξεως των 8-9 δισ. ευρώ! Οι απεσταλμένοι των δανειστών θα εξετάσουν την φορά αυτή και τους δείκτες Ανάπτυξης, που στη φάση αυτή ενδιαφέρουν περισσότερο και από την είσπραξη των φόρων, αφού αν δεν φανεί ανάκαμψη από το τέλος του 2016, ανατρέπεται ο νέος Προϋπολογισμός του 2017 και η ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου συνολικά.

- Και όλα αυτά, ενώ παραμένει στον αέρα ακόμα και η υποδόση των 1,7 δισ. (ή 1% του ελληνικού ΑΕΠ) που ήταν να πάρει στις 10 Οκτωβρίου, η τύχη της οποίας θα κριθεί στις 24 του μηνός. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ελέγχεται αν τήρησε τον όρο με την οποία δόθηκε το νέο δάνειο, να πληρώνει τα παλαιά χρέη του κράτους σε ιδιώτες χωρίς να δημιουργεί όμως καινούργια απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη. 
 
-  Παρότι στο ταξίδι του προ ημερών στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε θέσει στόχο να ξεκινήσει μια τριπλή διαπραγμάτευση για να κλείσουν έως τέλος του 2017 η β΄αξιολόγηση , η λύση για χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε πάλι «πάγο» στα σχέδια αυτά. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten χαρακτήρισε "πρόωρο" να ανοίξει συζήτηση για το χρέος πριν το 2018 και αρνήθηκε πως ΔΝΤ και Βερολίνο βρίσκονται σε σύγκρουση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε την πρόοδο –σε σχέση με πριν ένα χρόνο- που έχει κάνει η κυβέρνηση και η χώρα, αλλά είπε πως «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας». Επανέλαβε δε πως το πρόβλημα στη  χώρα μας δεν είναι το χρέος, αλλά η κακή δημόσια διοίκηση και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Και –για όποιον δεν κατάλαβε- είπε πως «οι Έλληνες σημειώνουν προόδους, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις».

Ακόμα χειρότερα, θεωρεί πως μετά την ψήφιση του «κόφτη», το ΔΝΤ δεν έχει λόγο να αρνείται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.  Επικαλείται μάλιστα και τη συζήτηση που είχε με τον κύριο Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον, λέγοντας: «Το ΔΝΤ αμφιβάλλει -αλλά αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: Θα τα καταφέρουμε. Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον έλληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που «οχυρώνεται» έτσι ξανά πίσω από την Συμφωνία του Μαΐου στο Eurogroup.

Ο κ.Σόιμπλε μάλιστα πρότεινε και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος – ESM, όχι όμως για να υποκαταστήσει το ΔΝΤ (όπως και ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, έχει συστήσει) αλλά για να αποδυναμώσει την Κομισιόν που λειτουργεί με «πολιτικά κριτήρια» στον έλεγχο του προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

«Ο ESM δεν θα αξιολογούσε τα σχέδια προϋπολογισμού με πολιτικά κριτήρια, αλλά αυστηρά με βάση τους κανόνες», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την τοποθέτηση της Κομισιόν κατά της επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία για παραβίαση των ορίων για το δημόσιο έλλειμμα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης