Οργή και τρόμος για 280.000 συνταξιούχους: Έκανε... φτερά το μισό μέρισμα

Οργή και τρόμος για 280.000 συνταξιούχους: Έκανε... φτερά το μισό μέρισμα

Καθώς από τον Οκτώβριο αρχίζει και η παρακράτηση των αναδρομικών τριών μηνών σε δύο δόσεις

Οργή και τρόμος για 280.000 συνταξιούχους: Έκανε... φτερά το μισό μέρισμα
Ψυχρολουσία περιμένει σήμερα 280.000 δικαιούχους μερισμάτων του Δημοσίου που θα δουν σχεδόν τη μισή παροχή να έχει κάνει... φτερά αφού από αυτό το μήνα αρχίζει και η παρακράτηση των αναδρομικών.

Οι μειώσεις «τρέχουν» από 1/1/2016 και οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν αναδρομικά τριών μηνών σε δύο δόσεις, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.

Εξαιτίας της παρακράτησης των αναδρομικών, το ποσό που πιστώθηκε σήμερα είναι συρρικνωμένο πάνω από 50% συγκριτικά με το μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, το μέρισμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού συρρικνώθηκε στα 90 ευρώ από 145. Η διαφορά είναι 55 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψει για τους τρεις μήνες αναδρομικά ύψους 165 ευρώ σε δυο δόσεις. Έτσι από το μέρισμα που δικαιούται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ύψους 270 ευρώ θα παρακρατηθούν 82.5 ευρώ και στο λογαριασμό του θα απομείνουν 187.5 ευρώ.

Δείτε πίνακες με τις περικοπές στα μερίσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μετοχικό ταμείο θα ζητήσει να επιστρέψουν τα αναδρομικά 5 μηνών από 25.000  μερισματούχους που έχασαν από την 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια.

Το μπαράζ μειώσεων άρχισε χθες με τους τραπεζοϋπάλληλους που είδαν περικοπές έως και 400 ευρώ στη σύνταξή τους (προσυνταξιοδοτική παροχή) αλλά και με την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ στις διπλές συντάξεις που εισπράττουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι (πχ μία κύρια σύνταξη από το δημόσιο και μια από το ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, κ.λπ.) καθώς πλέον τους επιβάλλεται εισφορά ασθένειας 6% στο άθροισμα των δύο κύριων συντάξεων, ενώ μέχρι τώρα η εισφορά 6% επιβαλλόταν στη μικρότερη σύνταξη που επέλεγε ο συνταξιούχος.

Διπλή σύνταξη όμως εισπράττουν και οι χήρες/οι που δεν είναι προνομιούχοι αλλά αδύναμη κατηγορία συνταξιούχων. Με την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ, το καθαρό ποσό μειώνεται σημαντικά.  

Για παράδειγμα, χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1.300 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα. Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού η παρακράτηση υπολογίζεται στο άθροισμα στις 2000 ευρώ και η παρακράτηση ανέρχεται στα 120 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάζεται.

Στο στόχαστρο των μειώσεων μπήκαν χθες περίπου 4.000 συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ που προέρχονται από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής. Η παρακράτηση των αναδρομικών (το μέτρο «τρέχει» από τον Ιούνιο) θα αρχίσει από τη σύνταξη του Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι 6.500 συνταξιούχοι που εισπράττουν την προσυνταξιοδοτική τους παροχή αλλά και την επικουρική τους από το ΕΤΕΑ, θα βιώσουν την «ψυχρολουσία» στις 4 Οκτωβρίου.

Για «μαζικές εκτελέσεις» των συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) με τη μέθοδο της ισοπέδωσης των συντάξεων που μειώθηκαν άμεσα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25%, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης