Κερδοφόρο το εξάμηνο για την Εθνική Τράπεζα

Κερδοφόρο το εξάμηνο για την Εθνική Τράπεζα

Mείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια

Κερδοφόρο το εξάμηνο για την Εθνική Τράπεζα
Οριακά θετικά ήταν τα κέρδη μετά φόρων της Εθνικής Τράπεζας στο α' εξάμηνο του 2016, φθάνοντας τα τρία εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Στην ανακοίνωση του ομίλου τονίζεται ότι τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν σε €207 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2016 (+9,8% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 6,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους άντλησης ρευστότητας και της αύξησης των εσόδων από προμήθειες.

Τα έσοδα από τόκους συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ανερχόμενα σε €400 εκατ. από €396 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2016, θετικά επηρεαζόμενα από την περαιτέρω ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων (-22μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και τη μείωση της εξάρτησης από το μηχανισμό ELA (-€4,9 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Κλείσιμο
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν σημαντικά σε €37 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2016 από €20 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας μέρος μόνο της ωφέλειας από τη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ, τα οποία αποπληρώθηκαν πλήρως τον Ιούλιο.

To κόστος των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ μειώθηκε σημαντικά σε €15 εκατ. στο Β΄ τρίμηνο του 2016 από €30 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξάλειψη της εξάρτησης της Τράπεζας από τον Πυλώνα ΙΙ & ΙΙΙ ισοδυναμεί με ετησιοποιημένο όφελος στα έξοδα προμηθειών περίπου €200 εκατ., εκ του οποίου πάνω από €150 εκατ. αντιστοιχεί στο 2016.

Οι ζημίες μετά από φόρους στην Ελλάδα περιορίστηκαν σημαντικά σε €50 εκατ. το α' εξάμηνο του 2016 από €1,9 δισ. το A΄ εξάμηνο του 2015, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση των προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων και την ανάκαμψη των οργανικών εσόδων.

Διαβάστε αναλυτικότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης