Καταρρέουν οι εξαγωγές - Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012

Καταρρέουν οι εξαγωγές - Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012

Σήμα κινδύνου από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων - Η συνολική αξία υποχώρησε κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ - Ιταλία και Γερμανία οι καλύτερες αγορές 

Καταρρέουν οι εξαγωγές - Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012
Αν οι εξαγωγικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν φέτος αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων παρουσιάζοντας την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο διάστημα αυτό η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δισ. ευρώ του εξαμήνου του 2015), επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012. Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).

«Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (έλλειψη ρευστότητας, capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, "κόκκινα" δάνεια, υπερφορολόγηση), οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Κλείσιμο
Η μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%) ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%).

Τα top εξαγόμενα προϊόντα

Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6% και ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά που αναρριχήθηκαν (όπως και τα τσιμέντα), στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.

Πρώτη η Ιταλία, δεύτερη η Γερμανία

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία στη δεύτερη.

Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση, ενώ στην πέμπτη διατηρείται η Βουλγαρία. Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί BREXIT, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο δύο θέσεων (από όγδοη θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (από έκτη), ο Λίβανος (από δωδέκατη), η Ρουμανία (από ενδέκατη) και η Ισπανία (από ένατη).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης