«Καμπάνα» 13 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Apple

«Καμπάνα» 13 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Apple

Καλείται να πληρώσει αναδρομικούς φόρους για παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις που απολάμβανε στην Ιρλανδία

«Καμπάνα» 13 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Apple
Μετά από τρία χρόνια διαμάχης και ερευνών, οι ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέβαλαν σήμερα στην Apple να πληρώσει αναδρομικούς φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Κομισιόν, η Ιρλανδία παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Αpple, η οποία πλήρωνε πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για πολλά χρόνια. 

«Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δίνουν φοροαπαλλαγή σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τον κανονισμό κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Η έρευνα της Επιτροπής κατέληξε πως η Ιρλανδία έδινε φορολογικά οφέλη παρανόμως στην Apple, που μεταφραζόταν σε σημαντικά μικρότερη φορολογία από άλλες επιχειρήσεις για πολλά χρόνια. Αυτή η επιλεκτική μεταχείριση επέτρεπε στην Apple να έχει εταιρικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 1% επί των κερδών της το 2003 και στη συνέχεια 0,005% το 2014». τόνισε η Επίτροπος.

Κλείσιμο
Συνεχίζοντας, η Επίτροπος Βεστάγκερ έδωσε μια ουσιαστική εικόνα των ποσών της φοροδιαφυγής του τεχνολογικού κολοσσού, καθώς με το παρόν πλαίσιο για κάθε εκατομμύριο κερδών σε ευρώ, η Apple πλήρωνε μόλις 500 ευρώ σε φόρο.

Η Επιτροπή βρήκε πως η φορολογική μεταχείριση της Ιρλανδίας προς την Apple ήταν τέτοια, που επέτρεπε στην Αμερικάνικη εταιρεία να αποφεύγει την φορολόγηση των κερδών της κατά μήκος όλης της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. 

Αυτό γινόταν με τη βοήθεια ενός συστήματος καταγραφής των κερδών, όπου η Apple κατέγραφε όλες τις πωλήσεις της από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στην Ιρλανδία και όχι στην χώρα όπου γινόταν η πώληση.

Αυτό είχε ως στόχο τη συσσώρευση των κερδών της Apple στην Ιρλανδία, όπου μέσω των υπερβολικά γενναιόδωρων φορολογικών συντελεστών, απέφευγε την ουσιαστική και δίκαιη φορολογία.   

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων. Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Το ποσό αυτό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Κομισιόν, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.

Η αντίδραση της Ιρλανδίας 


Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, έσπευσε να δηλώσει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την απόφαση αυτή και αναμένει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να ασκήσει έφεση στην απόφαση. 

Η Ιρλανδία δεν παρείχε "ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για την Apple και δεν κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους", δήλωσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης