ΔΝΤ: Σεξ, μίζες και... λιτότητα

ΔΝΤ: Σεξ, μίζες και... λιτότητα

Ενας πρώην διευθυντής του, ο Ισπανός Ροντρίγκο Ράτο, έχει καταδικαστεί για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, έστω και αν αυτό συνέβη αφού είχε εγκαταλείψει το ΔΝΤ

ΔΝΤ: Σεξ, μίζες και... λιτότητα
Είθισται όταν ακούς τον όρο «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ΔΝΤ
), ειδικά εάν είσαι Ελληνας, αλλά όχι μόνο, να σε διαπερνούν ρίγη οργής. Το Ταμείο αποτελεί δαίμονα για όλες τις χώρες τις οποίες κλήθηκε -από τις κυβερνήσεις τους φυσικά- να σώσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι τεχνοκράτες του έφυγαν νύχτα. Σε άλλες, πάλι, μετά από χρόνια θυσιών και εφόσον βρίσκονταν αντιμέτωποι με απόλυτα πρόθυμους πολιτικούς επιτύγχαναν αυτό που ήθελαν: να στρώσουν τα νούμερα. Αλλωστε το ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ ένας οργανισμός που στήριζε την ανάπτυξη, καθώς αυτός ο ρόλος έχει, θεωρητικά τουλάχιστον, ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι ένας αμιγώς τεχνοκρατικός οργανισμός που θέτει στόχους, χρησιμοποιεί -αποτυχημένα, όπως αποδεικνύει το ελληνικό παράδειγμα- συγκεκριμένα οικονομοτεχνικά μοντέλα και λειτουργεί με τη λογική του «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι και πούλα το λαδόξιδο όσο θες αρκεί να πιάσουμε τους στόχους».

Κλείσιμο
Τα κορυφαία στελέχη του Ταμείου και πολύ περισσότερο ο διευθυντής του αμείβονται με παχυλούς μισθούς, ενώ για λόγους ισορροπίας προέρχονται πάντοτε από την Ευρώπη, όπως αντιστοίχως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πάντα Αμερικανός. Φυσικά το ΔΝΤ δεν είναι ευρωπαϊκός οργανισμός, καθώς ο μεγαλύτερος χρηματοδότης-μέτοχος είναι οι ΗΠΑ. Είναι, όμως, ένας οργανισμός τον οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει σειρά σκανδάλων. Ενας πρώην διευθυντής του, ο Ισπανός Ροντρίγκο Ράτο, έχει καταδικαστεί για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, έστω και αν αυτό συνέβη αφού είχε εγκαταλείψει το ΔΝΤ. Ακόμη πιο συναρπαστική ήταν η περίπτωση του Ντομινίκ Στρος-Καν, γαργαλιστικές λεπτομέρειες της ερωτικής ζωής του οποίου και των ιδιαίτερων προτιμήσεών του είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ μάλλον κανείς δεν θα ξεχάσει την εικόνα του με χειροπέδες.

Εν μέσω όλων των παραπάνω καταφτάνει και η δίωξη κατά της νυν διευθύντριας του Ταμείου
Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αφορά την εποχή που κυβερνούσε το οικονομικό επιτελείο της Γαλλίας και φαίνεται να είχε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Το ΔΝΤ λοιπόν μπορεί να συνιστά «λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», αλλά οι ηγέτες του μάλλον δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη όταν πρέπει να την εφαρμόσουν στη ζωή τους. Ή σε φίλους και γνωστούς...

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης