Αναλυτές: Η Γερμανία δεν θα αφήσει τη Deutsche Bank να καταρρεύσει

Αναλυτές: Η Γερμανία δεν θα αφήσει τη Deutsche Bank να καταρρεύσει

Ο Κρίστοφερ Γουίλερ πιστεύει ότι η γερμανική τράπεζα δεν θα ακολουθήσει την πορεία της Lehman Bros, η οποία κατέρρευσε το 2008

Αναλυτές: Η Γερμανία δεν θα αφήσει τη Deutsche Bank να καταρρεύσει
Την εκτίμηση ότι η Γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό Δημόσιο θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της  Deutsche Bank, σημείωσε ο έγκυρος Βρετανός αναλυτής, Κρίστοφερ Γουίλερ,  εκφράζοντας την αντίθεσή του στις εκτιμήσεις που προκύπτουν βάσει των εξελίξεων και τις μετρήσεις των τελευταίων μηνών.

Ο Βρετανός οικονομικός αναλυτής αναφέρθηκε στην αποτυχία της γερμανικής τράπεζας να περάσει τα stress test στις ΗΠΑ, λόγω της κεφαλαιακής ανεπάρκειας που παρουσιάζει, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή κρίνει με διαφορετικά κριτήρια. Ως εκ τούτου, ο Κρίστοφερ Γουίλερ εξέφρασε την πίστη του ότι θα περάσει το τεστ την Παρασκευή (29/7): «Το τεστ αντοχής της EBA θα μας γεμίσει με ετερόκλητα στοιχεία και αριθμούς που εν τέλει κανείς δεν κατανοεί. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η Ιταλία διαχειρίζεται διαφορετικά από την Γερμανία τα κόκκινα δάνεια. Το τεστ στις ΗΠΑ είναι πιο ξεκάθαρο τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς το αποτέλεσμα».

Ο Βρετανός αναλυτής πιστεύει ότι η Deutsche Bank δεν θα ακολουθήσει την πορεία της Lehman Bros, η οποία κατέρρευσε το 2008, προκαλώντας «τσουνάμι» εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και επέφερε τη μεγάλη κρίση στις αγορές, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Ο Κρίστοφερ Γουίλερ δήλωσε πεπεισμένος ότι η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει την τράπεζα, η οποία έχει τη δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία πάντως, είναι αμείλικτα. Η γερμανική τράπεζα σημείωσε απώλειες ρεκόρ το 2015, η τιμή της μετοχής της έφτασε στο χαμηλότερο σημείο, έκλεισε το ένα τέταρτο των καταστημάτων της, ενώ στις αγορές εντείνονται οι φήμες περί επικείμενου διαχωρισμού της. Σύμφωνα δε, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Deutsche Bank είναι η πλέον επισφαλής τράπεζα. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χέλμιχ, καθηγητή Διαχείρισης Ρίσκου στη σχολή Franfurt School of Finance «είναι δύσκολο να πει κανείς αν η Deutsche Bank είναι πιο επικίνδυνη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, η HSBC, η Morgan Stanley ή η Barclays. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα διαθέτει με 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια από τους ανταγωνιστές της τότε προσεγγίζουμε πολύ την εκτίμηση του ΔΝΤ».

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η συσσώρευση μεγάλου αριθμού παραγώγων από την γερμανική τράπεζα. Παράγωγα είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα, με τα οποία, για παράδειγμα, εξαγωγείς διασφαλίζονται από συναλλαγματικές διακυμάνσεις ή επενδυτές προστατεύονται από αυξομειώσεις επιτοκίων. Υπάρχουν ωστόσο και παράγωγα, που «στοιχηματίζουν» σε συγκεκριμένα γεγονότα και δεν έχουν σχέση με την οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης