Σήμερα η ημέρα της κρίσης για ΦΠΑ και δημοσιονομικό κενό

Σήμερα η ημέρα της κρίσης για ΦΠΑ και δημοσιονομικό κενό

Η κυβέρνηση δεν δέχεται το 1,8 δισ. έσοδα από τον ΦΠΑ και προτείνει κάτι που να αποδίδει έως 1 δισ. ευρώ το πολύ - Το ΔΝΤ πιέζει για ανατροπές στις συντάξεις και για εισπρακτικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό

Σήμερα η ημέρα της κρίσης για ΦΠΑ και δημοσιονομικό κενό
Από την "κρησάρα" των θεσμών αλλά και των ευρωπαϊκών υπουργών Οικονομικών (βλέπε "Σόιμπλε") περνά σήμερα η ελληνική πρόταση συμφωνίας με τους δανειστές και ειδικά το φορολογικό πακέτο Βαρουφάκη.
 
Το Brussels Group που ξεκίνησε από χθες μετ’εμποδίων τις διαβουλεύσεις (λόγω προβλημάτων που συνάντησε η ομάδα Χουλιαράκη στις πτήσεις προς Βρυξέλλες) διαπιστώθηκε πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει σύντομα συμφωνία, επιμένοντας για μεγαλύτερες ανατροπές στις συντάξεις και πιέζοντας για εισπρακτικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό. Επιβεβαίωσε έτσι πως δεν συμφωνεί σε μία «γρήγορη και πρόχειρη συμφωνία», που χρειάζεται επειγόντως όμως η Αθήνα. 
 
Σήμερα είναι όμως η μέρα της κρίσεως για την τύχη του δημοσιονομικού κενού και για το σχέδιο για τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Η Αθήνα φαίνεται να παραβλέπει τις αξιώσεις των θεσμών και του προέδρου της Κομισιόν που μίλησε επισήμως για την ανάγκη εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον από τις αλλαγές στον ΦΠΑ (1% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα σενάρια που παρουσίασε χθες ο κύριος Γιάνης  Βαρουφάκη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών, περιείχαν δύο ή τρεις συντελεστές ΦΠΑ,  αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προτείνει κάτι που να αποδίδει κάτι παραπάνω 600-700 εκατ. ή έως 1 δισ. ευρώ το πολύ, εκτιμώντας ότι  δεν αντέχει μεγαλύτερη επιβάρυνση η ήδη καθημαγμένη ελληνική οικονομία. 
 
Κλείσιμο
Και ενώ το ΔΝΤ δεν κάνει βήματα για να κλείσει η συμφωνία με τους τρεις θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συγκληθεί εκτάκτως το Eurgroup που θα σηματοδοτήσει το πέρας της αξιολόγησης για να εγκριθεί και η εκταμίευση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, την σκυτάλη παίρνει σήμερα το Euro-working group όπου εκπροσωπούνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. 
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εκεί να φανεί ποια στάση θα τηρήσει ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ειδικά μετά τα «καρφιά» του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας (αλλά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ χθες) πως … απορούν πού βλέπει την πρόοδο η Αθήνα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας! Σε συνδυασμό με τη στάση που θα τηρήσουν οι τεχνοκράτες των θεσμών που εκπροσωπούνται στο Brussels group (Κομισιόν, ΕΚΤ, EFSF, ΔΝΤ) θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης μέχρι το σαββατοκύριακο και με ποιες προϋποθέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης