Μήνυμα της ΕΚΤ: Δεν αυξάνεται ο ELA

Μήνυμα της ΕΚΤ: Δεν αυξάνεται ο ELA

Δεν κουρεύονται οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών - Τι σημαίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν αύξησε τον ELA γα πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου - Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει, το μήνυμα της Φρανκφούρτης - Η κυβέρνηση λέει ότι «δεν αυξήθηκε ο ELA γιατί δεν το ζητήσαμε»

Μήνυμα της ΕΚΤ: Δεν αυξάνεται ο ELA
Ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση απέστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το οποίο μπορεί να εκληφθεί και ως σαφής προειδοποίηση ότι ο χρόνος εξαντλείται.

Στην τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ που ολοκληρώθηκε νωρίτερα ελήφθη η απόφαση να μην αυξηθεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με απλά λόγια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έδωσε επιπλέον ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στέλνοντας το μήνυμα ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας τελειώνει. Ωστόσο την ίδια ώρα οι πληροφορίες λένε ότι το περιθώριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι τρία δισ.ευρώ, δηλαδή υπάρχει «μαξιλαράκι» ασφαλείας και δεν απαιτείται η άμεση αύξηση της ρευστότητας μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει και πάλι το ΔΣ της ΕΚΤ για τον ELA στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει οριακά την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά μόλις 200 εκατ.ευρώ, έναντι ελληνικού αιτήματος για αύξηση κατά 1,1 δισ.ευρώ. 

Κλείσιμο
Σήμερα, φαίνεται ότι επικράτησε η σκληρή γραμμή από τους κεντρικούς τραπεζίτες που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με επικεφαλής τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παγώσει το όριο χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο επίπεδο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Αυτή την ώρα το όριο του ELA (Emergency Liquidity Assistance) παραμένει στα 80,2 δισ.ευρώ. Δεδομένου ότι οι τράπεζες διαθέτουν ένα κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας περίπου στα 3 δισ.ερώ, δεν υπάρχει κίνδυνος κεφαλαιακών περιορισμών. Επιπλέον, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο.


Το μήνυμα της ΕΚΤ
Λίγοι μπορεί να περίμεναν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει σήμερα απόφαση να μην αυξήσει τον ELA για την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι μεγάλες εκροές έχουν περιοριστεί και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι το περιθώριο ρευστότητας παραμένει στα 3 δισ.ευρώ, η απόφαση της σημερινής τηλεδιάσκεψης να μην αυξηθεί ο ELA είναι μάλλον ένα μήνυμα ουδετερότητας. Κι αυτό διότι ως αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η μείωση των collateral ή κάποια άλλη απόφαση που θα μείωνε δραστικά την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι είναι η πρώτη φορά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που η ΕΚΤ δεν αυξάνει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δείχνοντας διάθεση να περιοριστεί η ροή της «στρόφιγγας».


Κυβέρνηση: Δεν αυξήθηκε ο ELA γιατί δεν τους το ζητήσαμε

Από την πλευρά της η κυβέρνηση με άτυπη ενημέρωση λίγες ώρες μετά την είδηση για την απόφαση της ΕΚΤ υποστηρίξε ότι το ύψος του ELA δεν αυξήθηκε «γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση». Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση «το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης