Επιμένει το Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να ενοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ

Επιμένει το Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να ενοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ

Θα «παρακαμφθεί» έτσι η 5η Ιουνίου ως τελική ημερομηνία και θα παραταθεί ο χρόνος των διαπραγματεύσεων - Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση πως εξετάζεται το σενάριο αυτό 

Επιμένει το Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να ενοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει την 5η Ιουνίου τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν εντός του Ιουνίου, επιμένει να υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, υποστηρίζει το δημοσίευμα, αν και ήδη κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πως εξετάζεται τέτοιο σενάριο από ελληνικής πλευράς.

«Θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή» είπε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προσκείμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Άλλος αξιωματούχος επίσης αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό» ανέφερε.

Κλείσιμο
Όμως οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν.

Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη, οι δύο αξιωματούχοι φέρεται να είπαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία. Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να δεχθεί ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης