Bloomberg: Τέλος το πάρτι του ευρώ για την Ελλάδα - Αφήστε την να φύγει

Bloomberg: Τέλος το πάρτι του ευρώ για την Ελλάδα - Αφήστε την να φύγει

«Oι πολιτικοί θα μπορούσαν κάλλιστα να αναγνωρίσουν ότι η δραχμή της ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια οικονομική λύση» γράφει ο Μark Gilbert

Bloomberg: Τέλος το πάρτι του ευρώ για την Ελλάδα - Αφήστε την να φύγει
«Με τις εβδομάδες να γίνονται μήνες, η ελληνική κυβέρνηση που εξελέγη τον Ιανουάριο δεν μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στην επίλυση της διχοτόμησης μεταξύ της κλίσης της κατά της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα για περισσότερα χρήματα» αναφέρει ο Μark Gilbert στο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο: «Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ». Ο αρθρογράφος σπεύδει να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα που έχουν προκαλέσει νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην είδηση ότι η Ελλάδα δέσμευσε τα ταμειακά αποθέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, o Μark Gilbert, του οποίου το άρθρο αναδημοσιεύει το Capital, τονίζει πως αυτό δείχνει ότι τα χρήματα πραγματικά τελειώνουν. «Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια φαίνεται να συμβαδίζει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», συμπληρώνει και τονίζει πως «κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια δεν δείχνει να είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ». 

Κλείσιμο


Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «απρόθυμη και ανίκανη» να πληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο ευρώσυνεπάγεται η παρουσία στην ευρωζώνη, ο Gilbert σημειώνει ότι «Κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε ότι ίσως η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη θέση, αν είναι μόνη της».

Και συνεχίζει με έντονο ύφος: «Αξίζει να θυμηθούμε με ποιο τρόπο η Ελλάδα πήρε το μαγικό εισιτήριο της εισόδου στο κλαμπ του ευρώ -με την εξαπάτηση. Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 3% του ΑΕΠ και να προκριθεί για την ένταξη και έτσι προσέλαβε την Goldman Sachs για λίγη δημιουργική λογιστική που έφτιαξε το σωστό νούμερο έως το 1999. 

Και όταν το έλλειμμα αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει στο απαιτούμενο επίπεδο κατά τα επόμενα έτη, η Ελλάδα βρήκε έναν ακόμη πιο εύκολο τρόπο να παραποιήσει τα δεδομένα: ψέματα και πάλι ψέματα και πάλι ψέματα για να πει τελικά την αλήθεια το 2004, οπότε αναθεώρησε τα στοιχεί για τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών. Υπάρχει λοιπόν ένα ισχυρό επιχείρημα πως η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ δεν έπρεπε να έχει επιτραπεί εξαρχής και πώς έπρεπε να έχει αποβληθεί όταν αποκαλύφθηκε η παρανομία». 

«Μια δεκαετία αργότερα, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές πότε θα έρθει η ημέρα του απολογισμού. O David Powell του Bloomberg Intelligence εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί μετά βίας να τη γλιτώσει με την πληρωμή της οφειλής των 774 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Ωστόσο, στις 20 Ιουλίου καλείται να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, η γενναιοδωρία της οποίας μέσω του ELA είναι αυτή τη στιγμή το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία. Εάν ωστόσο η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα βουτήξουν μαζί της αφού η αξία του κρατικού χρέους που διακρατούν θα καταρρεύσει, ενώ οι κανόνες που εμποδίζουν την ΕΚΤ να στηρίζει αφερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακόψει τη ροή κεφαλαίων προς το χρηματοπιστωτικό κλάδο. 

Η λίστα με τα πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα περιλαμβάνει: Κεφαλαιακούς ελέγχους που θα σταματήσουν τις εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις έως και κατά 15% φέτος. Καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με IOUs. Και γενική στάση πληρωμών αφού δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα». 

«Η ικανότητα της Ελλάδας να προσφέρει στους πολίτες της έχει υποστεί βλάβη, όπως το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Θα μπορούσαν κάλλιστα οι πολιτικοί να αναγνωρίσουν πως το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο, και πως η δραχμή της ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια οικονομική λύση, δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα». 

«Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι» καταλήγει το άρθρο. «Ο έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι η ώρα να σταματήσει να σερβίρει τον μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να τελείωσε, είτε φύγει από μόνη της σκοντάφτοντας, είτε πεταχτεί έξω για κακή συμπεριφορά».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης