Σε αρνητικό επιτόκιο οδεύει το γερμανικό 10ετές ομόλογο

Σε αρνητικό επιτόκιο οδεύει το γερμανικό 10ετές ομόλογο

Σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το κόστος κρατικού δανεισμού έχει «κατρακυλήσει» κοντά στο 0% εν μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδα βρίσκεται στο 11,2% 

Σε αρνητικό επιτόκιο οδεύει το γερμανικό 10ετές ομόλογο
Όλο και πιο κοντά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου με αρνητικό επιτόκιο βρίσκεται η Γερμανία, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς όπως επισημαίνουν αναλυτές τις εφημερίδας αυξάνονται οι ανησυχίες  σχετικά με τις βλαβερές παρενέργειες του  προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αποδόσεις των Bunds μειώθηκαν σε μόλις 0,16% την Παρασκευή, σε σύγκριση με 0,54% κατά την έναρξη του έτους. Καθώς η ΕΚΤ εισέρχεται στο δεύτερο μήνα της ποσοτικής χαλάρωσης, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να πέσει κάτω από το μηδέν.

Από τις 28 Μαρτίου το ποσοστό του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται σταθερά κοντά στο 11%. 

Κλείσιμο


Πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχώρησε σε δημοπρασία 10ετούς ομολόγου με αρνητικό επιτόκιο έγινε την Τετάρτη η Ελβετία.

Η Βέρνη άντλησε από τις αγορές 232,51 εκατομμύρια φράγκα (περίπου 222 εκατ. ευρώ) με επιτόκιο -0,055%, που σημαίνει πως οι επενδυτές κυριολεκτικά πληρώνουν για να έχουν στην κατοχή τους ελβετικό χρέος έως το 2025.

Σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το κόστος κρατικού δανεισμού έχει «κατρακυλήσει» κοντά στο 0% εν μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα οι αγοραστές επιζητούν ασφαλείς επενδύσεις λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ελλάδα.



Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη – ανάμεσά τους και η Γερμανία, αλλά και η Φινλανδία – έχουν προσφάτως κατορθώσει να δημοπρατήσουν χρέος μικρότερης διάρκειας με επιτόκια υπό το μηδέν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης