Reuters: Η Ελλάδα ζητά επέκταση του δανείου με μεγάλες παραχωρήσεις

Reuters: Η Ελλάδα ζητά επέκταση του δανείου με μεγάλες παραχωρήσεις

Ολίσθημα για τον κ. Τσίπρα που είχε δεσμευθεί να σταματήσει τη συνεργασία με την «Τρόικα» που κατηγορείται για την πρόκληση βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής ζημίας στην Ελλάδα, σχολιάζει το πρακτορείο

Reuters: Η Ελλάδα ζητά επέκταση του δανείου με μεγάλες παραχωρήσεις
Τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το τι σημαίνει το αίτημα επέκτασης της σύμβασης που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωζώνη η ελληνική κυβέρνηση, αναλύει σε εκτενές του άρθρο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Οπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, «η Ελλάδα ζήτησε επίσημα παράταση έξι μηνών της σύμβασης δανείου με την Ευρωζώνη, την Πέμπτη, προσφέροντας σημαντικές παραχωρήσεις, καθώς έτρεξε για μην ξεμείνει από μετρητά μέσα σε λίγες εβδομάδες και να ξεπεράσει την αντίσταση από τους δύσπιστους εταίροι με επικεφαλής την Γερμανία».

Με το πρόγραμμα διάσωσης των ΕΕ/ΔΝΤ που λήγει σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χρειάζεται επειγόντως να εξασφαλίσει μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για να κρατήσει τη χώρα στη ζωή μετά ​​από τα τέλη Μαρτίου, συνεχίζει το Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το αίτημα της Ελλάδας, όπως είπε κι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ένα tweet.

Κλείσιμο
Οπως σχολιάζει το Reuters, η συγκεκριμένη κίνηση της Ελλάδας, δημιούργησε ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει μια πιθανή χρεοκοπία και μια ελληνική έξοδο από τη νομισματική ένωση των 19. 

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, στο Reuters ότι η Αθήνα είχε ζητήσει την παράταση της «Κύριας Σύμβασης Συνδρομής Οικονομικής Ενίσχυσης» που έχει με την Ευρωζώνη. Ωστόσο, επέμεινε ότι η κυβέρνηση είχε προτείνει διαφορετικούς όρους από τις τρέχουσες υποχρεώσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα διάσωσης.

Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, να λάβει άμεσα μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση εκείνου που η Αθήνα αποκαλεί «ανθρωπιστική κρίση» και για ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε αυτό το έγγραφο, γράφει το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές, να αναγνωρίσει το υπάρχον πρόγραμμα ΕΕ / ΔΝΤ ως νομικά δεσμευτικό πλαίσιο και να απέχει από μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Κυρίως, δέχθηκε ότι η παράταση θα πρέπει να παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό είναι ένα ολίσθημα για τον κ. Τσίπρα ο οποίος είχε δεσμευθεί να σταματήσει τη συνεργασία με τους επιθεωρητές της «Τρόικας» που κατηγορούνται για την πρόκληση βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής ζημίας στην Ελλάδα, σχολιάζει -μεταξύ άλλων- το πρακτορείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης