Τι γίνεται με το πετρέλαιο και ανεβαίνει;

Τι γίνεται με το πετρέλαιο και ανεβαίνει;

Συνεχίζονται τα στοιχήματα για πτώση την επόμενη βδομάδα.

Τι γίνεται με το πετρέλαιο και ανεβαίνει;
Κέρδη περίπου 5% κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, η οποία τερμάτισε τις συναλλαγές της Παρασκευής με θετικό πρόσημο, μετά τις ρευστοποιήσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα.

Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε στα 61 δολάρια το βαρέλι (+ 3,5%), ενώ το αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 5% δολάρια στα 56,62 δολάρια το βαρέλι.  Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή έχει διαμορφώσει τον “πάτο” της στα 60 δολάρια, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει μέχρι τα 50 δολάρια και αργότερα στα 40 δολάρια το βαρέλι. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μεταβλητότητα, αβεβαιότητα για τη ζήτηση και απροθυμία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. 

Παρά την εικόνα ανάκαμψης, η τιμή του αργού αναμένεται ότι θα σημειώσει πτώση την επόμενη εβδομάδα, παρά τη μικρή ανοδική ανάπαυλα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg το 43% των αναλυτών προβλέπουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα υποχωρήσουν, ενώ ενώ το 11% προβλέπουν αύξηση των τιμών. 

Κλείσιμο
Να σημειωθεί δε ότι την εβδομάδα που πέρασε, η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει κέρδη 1%, αλλά σε ένα μήνα πτώση 21%, στο τρίμηνο απώλειες 36%, στο εξάμηνο 45% και σε ετήσια βάση 44%. Το αμερικανικό αργό   σημείωσε κέρδη 1% σε εβδομαδιαία βάση, -23% σε ένα μήνα, -36% στο τρίμηνο, στο εξάμηνο -45% και σε ένα έτος -41%.

Ο Ali Al-Naimi, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες ότι η πτώση των τιμών ήταν προσωρινή, αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι θα ήταν "δύσκολο, αν όχι αδύνατο» για τον ΟΠΕΚ να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου λόγω της υπεραφθονίας. Να σημειωθεί ότι η Σ. Αραβία αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την  BP Plc, 

Μετά τις δηλώσεις οι τιμές σημείωσαν άνοδο, με τις διφορούμενες δηλώσεις να αυξάνουν τα πονταρίσματα, προκαλώντας μία αγορά έντονης μεταβλητότητας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεταβλητότητα έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα 2011, αυτό σημαίνει έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις. "Το πετρέλαιο κερδίζει αγοραστές, ανεβάζοντας την αξία, αφού έχει υποχωρήσει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα”, δήλωσε ο John Kilduff της Again Capital LLC, ένα hedge fund που εστιάζει στον τομέα της ενέργειας.  "Εάν η αγορά συνεχίζει να πηγαίνει ψηλά, αυτό θα είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πουλήσω”, δήλωσε ο Tariq Zahir της  Capital Advisors στη Νέα Υόρκη. “Ο μικρότερος όγκος κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι πιθανό να προκαλέσει υπερβολικές κινήσεις”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης