Γερμανία: «Πέρασε» ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά από 46 χρόνια

Γερμανία: «Πέρασε» ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά από 46 χρόνια

Η αντιπολίτευση καλεί το Βερολίνο να πράξει περισσότερα για να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην ευρωζώνη 

Γερμανία: «Πέρασε» ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά από 46 χρόνια
Χρειάστηκε να περάσουν 46 ολόκληρα χρόνια προκειμένου η Γερμανία να παρουσιάσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της.

Έτσι η καγκελάριος Μέρκελ εξασφάλισε με άνεση και μεγάλη πλειοψηφία την υποστήριξη της ομοσπονδιακής Βουλής με την Μπούντεσταγκ να εγκρίνει το σχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με 474 ψήφους υπέρ έναντι 113 κατά, ενώ καταγράφηκε μία αποχή. 

Για μια «δέσμευση για το μέλλον» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk και πρόσθεσε πως «όλοι μας θα έχουμε ως μέτρο σύγκρισης» τον προϋπολογισμό αυτό, ακόμη και οι κυβερνήσεις που θα διαδεχθούν τη σημερινή, και συμπλήρωσε πως η τήρηση «της δέσμευσης αυτής που αναλαμβάνουμε, αυτό θα είναι το δύσκολο». 

Κλείσιμο
Πάντως αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ επικρίθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης, που καλούν το Βερολίνο να πράξει περισσότερα για να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην ευρωζώνη. 

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ομοσπονδιακές κρατικές δαπάνες ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού για δαπάνες 269,5 δισ. Πέρυσι η Γερμανία έκανε δημόσιες δαπάνες ύψους 307,8 δισεκατομμυρίων. 

Πάντως η χώρα συνεχίζει να έχει ένα χρέος το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το 60% του ΑΕΠ της, το όριο με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Στα τέλη του 2013 το χρέος (2,150 τρισ. ευρώ) αντιπροσώπευε το 78% του ΑΕΠ της Γερμανίας, με τον Σόιμπλε να επιθυμεί να μειωθεί το επίπεδό του κάτω από το 60% ως το 2024.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης