Παρίσι II: Η Τρόικα απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις

Παρίσι II: Η Τρόικα απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις

Πρώτο πρόβλημα το δημοσιονομικό κενό - Οι δανειστές επιμένουν ότι υπάρχει «έλλειμμα» 2,5 δισ. ευρώ και απαιτούν να ληφθούν νέα μέτρα - Οι πιστωτές θεωρούν ότι το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

Παρίσι II: Η Τρόικα απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις
Το δημοσιονομικό κενό του 2015, το έλλειμμα δηλαδή που οι δανειστές προβλέπουν ότι θα δημιουργηθεί το επόμενο έτος, ναρκοθέτησε τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι, αποτρέποντας την επίτευξη συμφωνίας για την έκθεση αξιολόγησης και την «επόμενη μέρα».

Οι πιστωτές υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το νέο χρόνο στα 2,5 δισ. ευρώ και επισημαίνουν ότι το κενό δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θέλουν να συμφωνήσουν χωρίς τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν νέα μέτρα», λέει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι το κλιμάκιο της Τρόικας άσκησε αφόρητες πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό.

«Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν»
Κλείσιμο
, αρκέστηκε να δηλώσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα.


Με απλά λόγια, όλο το θέμα είναι το έλλειμμα για το 2015 το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν περίπου στα 2,5 δισ.ευρώ. Η Αθήνα υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015. Τα επιχειρήματα της ομάδας Χαρδούβελη, όπως ότι θα επιτευχθούν καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης, δεν πείθουν τους δανειστές.

Η Τρόικα, όπως λένε ενημερωμένες πηγές με γνώση των όσων έγιναν κατά τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, θεωρει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ημίμετρα «δεν χορταίνει» και ζητάει κι άλλα για να υποχωρήσει...

Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, έλεγε μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής. Η ίδια πηγή πάντως, δεν απέκλειε να συμφωνηθεί η επιστροφή του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα συντόμως.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Ο κ. Χαρδούβελης πάντως έχει προγραμματισμένη ομιλία στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει αν προλάβει να επιστρέψει εγκαίρως από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης