Bερολίνο: Η Ελλάδα να μην πάει σε «dirty exit» από το Μνημόνιο

Bερολίνο: Η Ελλάδα να μην πάει σε «dirty exit» από το Μνημόνιο

Θετικό είναι το κλίμα στο Βερολίνο για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα που διεξάγονται στο Παρίσι - Δεν πρέπει να τεθούν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο οι θυσίες του ελληνικού λαού

Bερολίνο: Η Ελλάδα να μην πάει σε «dirty exit» από το Μνημόνιο
Στο Βερολίνο επικρατεί αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου να πάρουν μια απόφαση.

Χαρακτηριστικά λέγεται ότι πάντα τα πράγματα είναι συναρπαστικά στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά τελικά πάντα βρίσκεται μια διέξοδος. Όπως τονίζεται ακόμη η όποια συμφωνία σε τελική ανάλυση θα αποφασιστεί με πολιτικά κριτήρια. Πάντως, κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Αθήνα θα διακινδύνευε να χαθούν οι επίπονες προσπάθειες, τις οποίες έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση»
Κλείσιμο

Ως προς την εικόνα της τρόικας στην Ελλάδα, το Βερολίνο έχει γνώση για το πόσο «μισητή» είναι στους Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η τρόικα συνέβαλε στη χάραξη ενός επιτυχημένου δρόμου αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η πορεία θα πρέπει να γίνει μη ανατρέψιμη.

Προς το δικό της συμφέρον η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιδιώξει ένα «dirty exit», δηλαδή μια άμεση έξοδο από τη δανειακή σύμβαση αρνούμενη τα υπόλοιπα του δανείου από το ΔΝΤ. Όπως υπενθυμίζεται, μια ανάλογη ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού πρόσφατα είχε οδηγήσει σε θεαματική άνοδο των επιτοκίων για ελληνικά ομόλογα.

Κατά την άποψη του Βερολίνου θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στις χρηματαγορές.

Το τρέχον πρόγραμμα πάντως θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Και αυτό ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εντός της χώρας.

Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης