Βεβαιωμένοι φόροι 12 δισ. ευρώ έμειναν απλήρωτοι σε 10 μήνες!

Βεβαιωμένοι φόροι 12 δισ. ευρώ έμειναν απλήρωτοι σε 10 μήνες!

Σοκ στην κυβέρνηση και στην τρόικα προκαλούν τα στοιχεία είσπραξης οφειλών στο δημόσιο, τα οποία δείχνουν πως το 25% των φόρων που βεβαιώνονται, δεν εισπράττονται

Βεβαιωμένοι φόροι 12 δισ. ευρώ έμειναν απλήρωτοι σε 10 μήνες!
Σοκ στην κυβέρνηση και στην Τρόικα προκαλούν τα στοιχεία είσπραξης οφειλών στο δημόσιο, τα οποία δείχνουν πως το 25% των φόρων που βεβαιώνονται, δεν εισπράττονται!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-          ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, μετά την αναθεώρησή του τον περασμένο Απρίλιο, προέβλεπε να εισπραχθούν φέτος συνολικά έσοδα μέχρι τον Δεκέμβριο 53,919 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
-          μέσα σε εννέα μήνες όμως, μέχρι τον Σεπτέμβριο, δημιουργήθηκαν νέα χρέη 10,9 δισ. ευρώ. Τα 1,2 δισ. βγήκαν ληξιπρόθεσμα μόνο σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο.

-          Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, το ίδιο συνέβη και τον Οκτώβριο, εν αναμονή των νέων ρυθμίσεων που εξαγγέλλονταν. Συνολικά στο δεκάμηνο έμειναν απλήρωτα περίπου 12-12,5 δισ. ευρώ («νέα χρέη»).

-          στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου προβλεπόταν να εισπραχθούν 12,5 δισ. ευρώ από φόρους (5 δισ. τον Νοέμβριο και 7,5 δισ. τον Δεκέμβριο)!

-          Με τους ρυθμούς όμως που αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη (περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ το μήνα) διαφαίνεται πως μπορεί να μείνουν απλήρωτα και άλλα 2-2,5 δισ. ή συνολικά 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου (δηλαδή σε ποσοστό 28% των συνολικών προβλεπομένων εσόδων για φέτος)! Αν υπολογίσει κανείς μάλιστα μόνο τα φορολογικά έσοδα και όχι τα συνολικά ακαθάριστα κρατικά έσοδα, τότε το ποσοστό «μη είσπραξης» έναντι των προϋπολογισθέντων ξεπερνά και το 30%!

Η κατάσταση αυτή έχει κάνει έξαλλους τους ξένους ελεγκτές, ιδίως του ΔΝΤ ενώ εξηγεί και το πολύ κακό κλίμα για τις ρυθμίσεις χρεών που σχεδίασε η κυβέρνηση.

Τα πράγματα ήταν όμως πολύ διαφορετικά μέχρι πριν ελάχιστους μήνες.

-          στο δεκάμηνο  Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είχαν εισπραχθεί  συνολικά φορολογικά έσοδα 40,464 δισ. ευρώ, έναντι στόχου στον προϋπολογισμό 41,295 δισ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή μια υστέρηση κατά 811 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

-          μόνο για τον μήνα Οκτώβριο η υστέρηση εισπράξεων άγγιξε το 1 δισ. ευρώ! Εισπράχθηκαν συνολικά 3,891 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,802 δισ. ευρώ(-911 εκατ. ευρώ ή -19%).

-          για να περιοριστεί κάπως η «ζημιά» και να μην αποκαλυφθεί η «μαύρη τρύπα» περιορίστηκαν δραστικά οι επιστροφές φόρων: τον Οκτώβριο επιστράφηκαν φόροι μόλις 243 εκατ. ευρώ, αντί τουλάχιστν 278 εκατ. που σχεδιαζόταν (-12,5%).  Έτσι τα καθαρά έσοδα (μετά και τις επιστροφές φόρων) στο δεκάμηνο ανήλθαν σε 37,819 δισ. αντί στόου 38,720 δισ. ευρώ (-901 εκατ. ευρώ) αν και μόνο τον Οκτώβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,648 δισ. αντί 4,524 δισ. ευρώ (-876 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο η πραγματική καθίζηση των εσόδων είναι πολύ μεγαλύτερη και πλησιάζει το 1,5 δισ. μέσα σε 4 μήνες, εάν συγκριθεί με το πλεόνασμα εσόδων, έναντι των στόχων, το οποίο υπήρχε ως τον Ιούλιο και το οποίο αποτελούσε την «κληρονομιά Θεοχάρη», ο οποίες είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον Ιούνιο ήδη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης