Με... αστερίσκους το πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

Με... αστερίσκους το πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

Για πρώτη φορά καταγράφεται απόκλιση από το στόχο κατά 44 εκατ. ευρώ - «Μαύρη τρύπα» 1,2 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα - «Βούλιαξαν» οι εισπράξεις κατά 900 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

Με... αστερίσκους το πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο
«Τρίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της καθίζησης των εισπράξεων φόρων, η οποία, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε, οφείλεται και «στην αναμονή των νέων ρυθμίσεων».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:
 
-  στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ή 1,3% του ΑΕΠ, όσο ήταν και ο στόχος. Ωστόσο επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το πλεόνασμα ήταν (οριακά έστω) και 44 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τον στόχο.

-  οι εισπράξεις εσόδων στο δεκάμηνο ήταν 1,2 χαμηλότερος από τον στόχο! Ανήλθαν σε 37,6 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 38,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας απέδωσε την κάμψη των εσόδων σε τρεις λόγους: ότι δεν εισπράχθηκαν δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, στην καθυστέρηση εισπράξεων από την ΕΕ και «στην αναμονή των νέων ρυθμίσεων οφειλών» από τους φορολογουμένους.
Κλείσιμο

-  Το πλεόνασμα επετεύχθη λόγω της ακόμα μεγαλύτερης περικοπής δαπανών που μειώθηκαν στα 33,8 δισ. στο δεκάμηνο, δηλαδή δύο δισ. λιγότερα από πέρυσι και κατά 1,5 δισ. πάνω από το στόχο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης