Χαρδούβελης: Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση αιτημάτων

Χαρδούβελης: Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση αιτημάτων

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τις τράπεζες να «πρωταγωνιστήσουν» στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία - «Τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ να περιληφθούν στο «κεφαλαιακό απόθεμα» της χώρας»

Χαρδούβελης: Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση αιτημάτων
Τα 11,4 δισ. ευρώ «που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών, θα μπορούσαν να περιληφθούν - με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων- στο "κεφαλαιακό απόθεμα" της χώρας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών», στη μετά Μνημόνιο εποχή. Καθώς, αυτά τελικά δεν θα χρησιμοποιηθούν μετά και τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ.

Στη σχετική προαναγγελία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε ομιλία του, πριν από λίγο, στο πολυσυνέδριο Capital + Vision «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα».

Περιγράφοντας τη νέα σχέση με τους εταίρους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτή θα προσδιορισθεί επακριβώς την επόμενη περίοδο, έως τις αρχές του 2015 και θα βασίζεται:

Κλείσιμο
- Στη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

- Στην ύπαρξη ενός κεφαλαιακού αποθέματος που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα.

- Και στο νέο μεταρρυθμιστικό πρότυπο.


Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι βασικοί πυλώνες του νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα περιλαμβάνουν:

- Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

- Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα.

- Την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και του εκπαιδευτικού συστήματος.

- Την εφαρμογή ενός προγράμματος σταδιακών φοροαπαλλαγών σε συμφωνία όμως με το στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης.


Παράλληλα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Η χώρα δεν θα βρεθεί από την "κόλαση" στον "παράδεισο", από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων».

Ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τις τράπεζες να «πρωταγωνιστήσουν» στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέρα με τη μέρα γίνεται πιο αποδεκτό ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας μας είναι το πεδίο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε τη μάχη της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει πλέον ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Το βασικό ζητούμενο πλέον είναι να ξεκινήσει ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, το συντομότερο δυνατό». Ζήτησε δε από τις τράπεζες να επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους ρόλο, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. «Αυτό», όπως είπε, «σημαίνει ότι το θετικό κλίμα περνάει και στην καθημερινότητα με την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Τέλος, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιταχύνει σημαντικά το σχετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ο στόχος έως το τέλος του 2016 είναι έσοδα 9,6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο δε, ότι υπάρχουν εν εξελίξει διαγωνισμοί σε περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες και λιμάνια, καθώς και διαγωνισμοί ακίνητης περιουσίας με θεματικούς άξονες αξιοποίησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης