Επίθεση Βαρουφάκη στις τράπεζες: Να αφελληνιστούν για να ξεκινήσουν επιτέλους να είναι... τράπεζες

Επίθεση Βαρουφάκη στις τράπεζες: Να αφελληνιστούν για να ξεκινήσουν επιτέλους να είναι... τράπεζες

«Να τις αναλάβει το ESM, να τις ενισχύσει και να ξεκινήσουν επιτέλους να είναι τράπεζες και να διαθέτουν ρευστότητα στην οικονομία. Σήμερα ούτε τράπεζες είναι, ούτε ελληνικές είναι»

Επίθεση Βαρουφάκη στις τράπεζες: Να αφελληνιστούν για να ξεκινήσουν επιτέλους να είναι... τράπεζες
Με τρεις κινήσεις ματ μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα στο οποίο την έχουν βάλει οι εταίροι δανειστές, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη.

Μιλώντας στον Αnt1 ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι
το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να προταθεί στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες o ESM να αναλάβει τις ελληνικές τράπεζες και να τις ανακεφαλαιοποιήσει «προκειμένου να αναπνεύσει η ελληνική κοινωνία». «Οι τραπεζίτες και το Δημόσιο έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Η μόνη λύση, κοινώς, είναι να αφελληνιστούν. Να τις αναλάβει το ESM, να τις ενισχύσει και να ξεκινήσουν επιτέλους να είναι τράπεζες και να διαθέτουν ρευστότητα στην οικονομία. Σήμερα ούτε τράπεζες είναι, ούτε ελληνικές είναι», τόνισε. 
 
Κλείσιμο
Το δεύτερο βήμα
, κατά τον οικονομολόγο, έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος. «Οι πιστωτές μας με βάση τη συμφωνία που έγινε το 2012 θεωρούν ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε όλο αυτό το χρέος αρκεί να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% και 4%. Μπορούμε λοιπόν να το αντιστρέψουμε αυτό και να προτείνουμε ότι θα εκδώσουμε νέα ελληνικά ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης 4% και τα οποία θα τους διαθέσουμε. Στην περίπτωση που έχουμε όντως ανάπτυξη 4% τότε τα ομόλογα να αποπληρώνονται πλήρως. Εάν όχι, δεν θα πληρώνεται. Κανένα "κούρεμα" στη συμφωνία. Εφόσον λένε ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη 4% τότε θα είναι σίγουροι ότι θα παίρνουν και τα λεφτά τους πίσω». 
 
Η τρίτη κίνηση
ματ αφορά στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν είναι λογικό η ΕΚΤ να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο για να επιστρέψουμε ουσιαστικά τα κεφάλαια πίσω στην ΕΚΤ, αποπληρώνοντας τα προηγούμενα δάνεια. Το καλύτερο είναι η ΕΚΤ να υποστηρίξει πλήρως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αγοράζοντας τα ομόλογα της. Ειδικά τις εκδόσεις που αφορούν τις επενδύσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση». 
 
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη οι τρεις αυτές προτάσεις είναι απλές και μπορούν να εμπεριστατωθούν πείθοντας ακόμα και τον απλό Γερμανό πολίτη. Τονίζει δε ότι οι τρεις κινήσεις για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να επιδιωχθούν ταυτόχρονα. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης