«Δεν γίνονται ταυτόχρονα μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις», λέει ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ

«Δεν γίνονται ταυτόχρονα μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις», λέει ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και του «κουρέματος» του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος κατά την δεκαετία του 1950, τάσσεται ο Γιόσκα Φίσερ

«Δεν γίνονται ταυτόχρονα μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις», λέει ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ
«Δεν γίνονται ταυτόχρονα μείωση του χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Σρέντερ-Φίσερ παραβίασε τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και του «κουρέματος» του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος κατά την δεκαετία του 1950.

«Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι έχω κάτι εναντίον της εξοικονόμησης (πόρων). Το ερώτημα όμως είναι μόνο πότε και εάν η κάθε χρονική στιγμή είναι η σωστή. Γιατί η κυβέρνηση Σρέντερ-Φίσερ το 2003 παραβίασε τα κριτήρια του Μάαστριχτ; Επειδή πιστεύαμε ότι είναι ανοησίες; Βεβαίως δεν το σκεφτόμασταν αυτό. Αλλά επειδή τότε βρισκόταν σε προετοιμασία και συζήτηση η ‘Ατζέντα 2010’.

Ήταν για μας ξεκάθαρο και για αυτό επρόκειτο για μια συνειδητή απόφαση, δεν μπορούμε (να κάνουμε ταυτόχρονα) και τα δύο. Δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος και ταυτόχρονα να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Φίσερ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Αποτυγχάνει η Ευρώπη;», στο οποίο αναφέρεται στην οικονομική κρίση και τις προοπτικές της Ευρώπης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ, η Ευρώπη έχει πάρει την κάτω βόλτα. «Κούρεμα χρέους; Έρχεται. Ευρωομόλογα. Πιθανόν έρχονται και αυτά», αναφέρει η εφημερίδα Die Welt για το βιβλίο και σε σημερινό της δημοσίευμα τονίζει ότι το ερώτημα στον τίτλο δεν είναι ρητορικό, αλλά ο πρώην αντικαγκελάριος ανησυχεί πραγματικά ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Εάν τον ρωτούσαν το 2008, «αν θα το θεωρούσα πιθανό η Ευρώπη να αποτύχει, θα είχα απαντήσει ‘παράλογο’», δήλωσε ο συγγραφέας, αλλά σήμερα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη διαβρώνεται από την ευρωκρίση».

«Οι διαδικασίες επανεθνικοποίησης απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη οι ευρωεκλογές «έφεραν μια καταστροφική εικόνα», με λαϊκιστές και εθνικιστές παντού. Και τι κάνουν οι ενεργοί πολιτικοί της Ευρώπης; «Δεν είσαι στην κυβέρνηση για να περνάς καλά, αλλά για να κάνεις τα απαραίτητα», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν αναφερόταν στην σημερινή γερμανική κυβέρνηση ή σε όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Ο Γιόσκα Φίσερ ξεκαθάρισε ότι «μόνο μαζί» μπορεί να συνεχίσει η Ευρώπη και ζητά στενότερη γερμανογαλλική συνεργασία, η οποία όμως δεν γίνεται χωρίς συμβιβασμούς.

«Η Γερμανία πρέπει να απαλλαγεί από την εμμονή σε δημοσιονομική κυριαρχία και η Γαλλία από την εμμονή της στην πολιτική κυριαρχία. Στο τέλος βρίσκονται πιθανώς ευρωομόλογα», τόνισε και σημείωσε ότι και ένα περαιτέρω «κούρεμα χρέους για τις χώρες του Νότου είναι απαραίτητο». Παραδέχθηκε δε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι δημοφιλές, αλλά «το δημοφιλές μόνο πολύ σπάνια είναι και το σωστό», είπε. Έτσι έζησε και έτσι κυβέρνησε, πρόσθεσε. «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν μια κατάσταση στην οποία κέρδισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι (‘win-win’)», συνέχισε και ανέφερε ότι «κουρέματα» χρέους υπήρξαν ήδη και κατά την δεκαετία του 1950 — για τους Γερμανούς, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. «Νομίζετε ότι αυτό ήταν δημοφιλές στο Παρίσι ή στην Αθήνα;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Φίσερ αναφέρθηκε ακόμη στην παλαιότερη πρότασή του για την δημιουργία φεντεραλιστικού μοντέλου στην Ευρώπη, στο πρότυπο του ελβετικού μοντέλου, με δύο κοινοβουλευτικά σώματα. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί στην Ελβετία λειτουργεί αυτό που δεν λειτουργεί στην Ευρώπη, πολλές γλώσσες, αλλά μια κοινή πολιτική στάση, μια λειτουργική ένωση.

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Γιόσκα Φίσερ έκανε λόγο περί «επιστροφής σε μια νεοϊμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική» από την πλευρά της Ρωσίας, ενώ σε ό,τι αφορά την στάση του πρώην Καγκελαρίου του Γκέρχαρντ Σρέντερ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «είναι πολύ διαφορετική» από την δική του θέση για το θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης