Σε ισχύ από σήμερα η απόδοση ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης

Σε ισχύ από σήμερα η απόδοση ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης

Πώς θα εφαρμοστεί το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής

Σε ισχύ από σήμερα η απόδοση ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης
Με την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου τίθεται σε εφαρμογή από την 1 Οκτωβρίου 2014 το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής. Η εφαρμογή του ειδικού αυτού καθεστώτος εντάσσεται σε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις πλαισίου λειτουργίας τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η επιχείρηση, που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς, αποδίδει στο Δημόσιο το ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά το χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος.

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ. Ειδικότερα:

Κλείσιμο
•    Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

•    Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014.

•    Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.

•    Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές πρακτικές στην Ελληνική αγορά, για τους σκοπούς εφαρμογής του καθεστώτος, η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κλπ). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται επιταγή, ως χρόνος εξόφλησης λογίζεται ο χρόνος εγχείρισης αυτής, ενώ σε περίπτωση σφράγισής της, ο ενταγμένος υποκείμενος στο φόρο θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της φορολογητέας βάσης και κατά συνέπεια του οφειλόμενου φόρου.

Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα δοθούν λεπτομερείς οδηγίες και διευκρινίσεις ως προς τη λειτουργία του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη. Επισημαίνεται ότι η ημερομηνία λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης