Τι σημαίνει για την Ελλάδα και τις αγορές της η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και τις αγορές της η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας

Η απόδοση των ισπανικών ομολόγων πέφτει σε χαμηλά επίπεδα... δύο αιώνων - Η Αθήνα ελπίζει σε μία ώθηση από την πιθανολογούμενη αναβάθμισή της από τη Moody's, αυτή την εβδομάδα

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και τις αγορές της η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας
Από την εποχή του Ισπανού βασιλιά Καρόλου του Δ' ( 1789) είχε να δει τέτοια πτώση η Ισπανία στις  αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Αυτή η τάση μείωσης των αποδόσεων (και κατ΄ επέκταση αύξησης των τιμών των ομολόγων), που επηρέασε και τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας -ακόμη και τα ελληνικά- έχει σημασία διότι όταν “τρέχουν” οι τιμές των ομολόγων ακολουθούν -κατά τεκμήριο- και οι τιμές των μετοχών.

Έτσι, παράγοντες της αγοράς “ερμηνεύουν” το γεγονός της ταυτόχρονης πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (5,82%),  των πορτογαλικών (3,56%) και των ιταλικών (2,68%), σαν προάγγελο ενός ενδεχόμενου ράλι και στις υποκείμενες αγορές μετοχών, που θα ακολουθήσει μετά το ράλι στις τιμές των ομολόγων.

Κλείσιμο
Πάντως, οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις τόσο της Goldman Sachs όσο και της Deutsche Bank για ένα πιθανό sell off στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι προειδοποιήσεις αυτές δείχνουν ότι το κλίμα στις αγορές παραμένει εύθραυστο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πτώση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα αποδίδεται στην πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και στην απόφασή της να ρίξει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν, παρουσιάζοντας ένα τεράστιο πακέτο δανεισμού των τραπεζών.  

Η αναβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's

Παρά το πρόσφατο επεισόδιο της Banco Espirito Santo, η Moody΄s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση  της Πορτογαλίας σε Ba1, ένα επίπεδο πάνω από το όριο της επενδυτικής  κατηγορίας, με τις προοπτικές της οικονομίας σταθερές, εξαιτίας της ισχυρής δέσμευσης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Αναβάθμιση και της Ελλάδας από τη Moody's

Μια αναβάθμιση από τη Moody's -η οποία δεν είχε γίνει στο προηγούμενο review του οίκου λόγω των ευρωεκλογών και της πολιτικής αβεβαιότητας που αυτές προκαλούσαν- περιμένει και η Ελλάδα την 1η Αυγούστου. Η αναβάθμιση από τη Moody's -εάν επιβεβαιωθεί- θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας, εφόσον οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης σταθερά δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.

Με δεδομένη τη δήλωση του πρωθυπουργού για την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, τότε η αναβάθμιση αποκτά νόημα καθώς δεν θα υπάρχει ο παράγοντας της αποσταθεροποίησης,  δηλαδή οι πιθανές εκλογές.        

Διαβάστε περισσότερα στο www.nemoney.gr   


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης