Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan: Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» του ΧΑ

Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan: Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» του ΧΑ

Πώς κατατρόπωσαν τους short sellers - Στηρίζουν θέσεις πέντε δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές

Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan: Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» του ΧΑ
Λένε πως στο χρηματιστήριο δεν πρέπει να κάνεις τον πονηρό, πρέπει όμως να σκέφτεσαι πονηρά και κυρίως να μην παρασύρεσαι από την σπέκουλα που πάντα κάποιοι διοχετεύουν για κερδοσκοπικούς βεβαίως λόγους.

Επίσης όσοι έσπευσαν να “κλέψουν” λίγη από την δόξα των θρύλων του short selling,  ποντάροντας στην πτώση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα έπρεπε προηγουμένως να λάβουν υπόψη τους πως εδώ και 17 περίπου μήνες όλα σχεδόν τα διεθνή επενδυτικά “σπίτια” τοποθετούνται μεθοδικά στις Ελληνικές μετοχές. Και πως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να αφήσουν στην τύχη τους θέσεις που ξεπερνούν τα 5 δισ. εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και  οι αγορές μέσω των πρόσφατων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Προφανώς οι αγορές βρίσκονται σε φάση έντονης μεταβλητότητας και η τακτική του “Momentum driving”, δηλαδή κινήσεις αναλόγως της βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης, θα έχει τον πρώτο λόγο. Όμως άλλο αυτό και άλλο το να προσπαθούν ορισμένοι επενδυτικοί πόλοι να ρίξουν με το έτσι θέλω τον Γενικό Δείκτη στις 1.000 μονάδες αν όχι χαμηλότερα, εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που πάντα προκαλούν οι ΑΜΚ, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και γενικά το διεθνές περιβάλλον.

Κλείσιμο
Και για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη, το πρώτο μήνυμα πως εξελίσσεται στρατηγική άγριου shorting  στο ΧΑ ήρθε από την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έσπευσε να βάλει στο στόχαστρο ύποπτες κινήσεις που άφηναν άρωμα ανοιχτών πωλήσεων (naked short shelling) στην μετοχή της Πειραιώς, επί τη ευκαιρία του book building, τακτική που συν τοις άλλοις είναι και παράνομη.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα ορισμένες πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών, κάνουν πως δεν βλέπουν από την στιγμή που έχουν την δυνατότητα να καλύπτονται μέσω των over the counter (OTC) συναλλαγών.

Ταυτόχρονα οι επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών έγιναν δέκτες περίεργων αναλύσεων που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο Γενικός Δείκτης πρέπει να βρίσκεται στις 1.000 μονάδες και όλα αυτά συνοδεία ψιθύρων που μιλούσαν για επικείμενο “άδειασμα” στο ΧΑ από τους ξένους επενδυτές που φέρονταν πια να πιστεύουν πως το στόρι του ΧΑ έχει φτάσει στο τέλος του.

Το πως τώρα μπορούν να ρευστοποιηθούν θέσεις δισεκατομμυρίων μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, ήταν μια παράμετρος που σκοπίμως αποσιωπήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης