«Γρίφος» η στάση των τραπεζών για τις ιχθυοκαλλιέργειες

«Γρίφος» η στάση των τραπεζών για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, οι ιχθυοκαλλιέργειες, που απασχολούν συνολικά 2000 εργαζόμενους βρίσκονται πλέον υπό τραπεζικό έλεγχο - Οι εταιρείες του κλάδου έχουν λάβει κολοσσιαία δάνεια στα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν

 «Γρίφος» η στάση των τραπεζών για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Μεγάλες εταιρείες στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στην χώρα μας περιμένουν το έγγραφο από τις τράπεζες στο οποίο θα περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους θα γίνει αναδιάρθρωση των χρεών τους αλλά και η γενικότερη εξυγίανση του κλάδου.

Η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Σελόντα με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης των δανείων της βρίσκεται σε εξέλιξη αφού από τον περασμένο Ιούλιο έχει υπογράψει συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης με τις πιστώτριες τράπεζες (ΜOU) προκειμένου να γίνει αναδιάρθρωση των χρεών του ομίλου.

Εκτός από την Σελόντα και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να γίνει αναδιάρθρωση χρεών. Οι τράπεζες από την πλευρά τους ανέθεσαν σε διεθνείς εξειδικευμένους οίκους να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών του κλάδου προτού πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για την εξυγίανσή τους.

Συγκεκριμένα για την Σελόντα ανατέθηκε στον νορβηγικό οίκο Akvaplan-niva AS να ελέγξει τα αποθέματα του ιχθυοπληθυσμού της εταιρίας τα οποία περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας της 30 Σεπτεμβρίου του 2013. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν έδειξαν σημαντική απόκλιση που να επηρεάζει τα οικονομικά της μεγέθη.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση για τα αποτέλεσματα του ελέγχου ούτε από την ελεγκτική εταιρία αλλά ούτε και από τις αρμόδιες τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν  ότι εκτός από τον έλεγχο των αποθεμάτων οι τράπεζες ανέθεσαν σε εξειδικευμένη εταιρεία -πέραν της νορβηγικής- τον έλεγχο των επιχειρησιακών σχεδίων (business plan) της «Δίας» και της «Σελόντα» για τη διετία 2014-2015 και παράλληλα τοποθέτησαν εκπρόσωπό τους, ο οποίος παρακολουθεί τη ροή των εσόδων τους (Cash Flow).
Κλείσιμο


Σημειώνεται ότι ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα είναι από τους πιο "εξωστρεφείς" και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των τραπεζών προκειμένου οι εταιρείες να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα είναι διαφορετικό αν οι τράπεζες αποφασίσουν την χρονική επιμήκυνση των δανείων σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων και άλλο αν αποφασίσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους ή ένα συνδυασμό και των δύο παραπάνω προτάσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης