Στην Αθήνα ξανά η Τρόικα - Tι ζητά

Στην Αθήνα ξανά η Τρόικα - Tι ζητά

Ξεκινά νέος γύρος επαφών με Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Βρούτση – Τι επιδιώκει η κυβέρνηση, ποια τα μεγάλα “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση

Στην Αθήνα ξανά η Τρόικα - Tι ζητά
Αντιμέτωπη με νέες απαιτήσεις της Τρόικας θα βρεθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Στην ουσία στο τραπέζι θα πέσουν τα μέτρα που είναι σε εκκρεμότητα και απορρέουν από τη μέχρι τώρα πορεία του Μνημονίου και πρωτίστως για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Τροικανοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα “ανοικτά μέτωπα” έχουν να κάνουν με το φόρο ακινήτων και την «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτά είναι και τα μεγάλα «αγκάθια» με τους εκπροσώπους της Τρόικας να ζητούν πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 σε τέσσερις δόσεις, (αντί πέντε που προβλέπονταν αρχικά), περιορισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, υΥιοθέτηση νέων οργανογραμμάτων που θα αφορούν σε 450.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και την τοποθέτηση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος Ιουνίου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, ιδίως για το θέμα της διαθεσιμότητας, θα επιδιώξει να λάβει παράταση έως το Σεπτέμβριο.

Άλλο ένα “αγκάθι” είναι και η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας για επιβολή εισφοράς (ένα τοις χιλίοις) επί του τζίρου των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ για το 2013-2014, με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Αυτό το ζήτημα αναμένεται να επαναφέρει η Τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Κλείσιμο
Οι επικεφαλής των δανειστών υπέβαλαν αίτημα να συναντήσουν εκτάκτως τον υπουργό Εργασίας, με κύριο θέμα της ατζέντας την επιβολή εισφοράς και επειδή και οι δύο πλευρές είχαν «σφικτό» πρόγραμμα, η συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 8 το πρωί της Τρίτης. Η Τρόικα έχει επισημάνει εδώ και έξι μήνες ότι το θέμα αυτό εκκρεμεί και πρέπει να κλείσει.

Από την πλευρά του, το υπουργείο συνεχίζει να υποστηρίζει πως με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην αγορά δεν μπορεί να επιβληθεί αυτή η εισφορά, χωρίς να υπάρξει κάποιο άλλο «αντιστάθμισμα».

Πάντως, πριν από δύο μήνες το υπουργείο Εργασίας είχε έτοιμη ρύθμιση για περικοπή των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ, η οποία όμως πάγωσε λόγω των αντιδράσεων των επαγγελματοβιοτεχνών.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης αμέσως μετά τη συνάντηση θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου στις 3 Ιουλίου θα παρακολουθήσει την πανευρωπαϊκή διάσκεψη για την ανεργία των νέων με τη συμμετοχή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της ΕΕ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σήμερα, το υπουργείο Εργασίας θα επισκεφθεί ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανικής κυβέρνησης υφυπουργός εργασίας κ. Φούχτελ με ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συζητηθούν προγράμματα για τους νέους που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της αγοράς εργασίας αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης