Παπανδρέου και Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»

Παπανδρέου και Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»

Χαιρετιστήρια επιστολή έστειλε για την εκδήλωση και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

Παπανδρέου και Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»
Στο κατάμεστο Café του βιβλιοπωλείο IANOS στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 20 Μαρτίου 2018 η παρουσίαση του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν
» του Δρ. Κωνσταντίνου Φίλη που ανήκει στη σειρά «Μικρές Εισαγωγές» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τον συγγραφέα του βιβλίου πλαισίωσαν ο
Γιώργος Παπανδρέου
Κλείσιμο
(τ.πρωθυπουργός, τ.Υπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) και η Ντόρα Μπακογιάννη
(τ.Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης), ενώ χαιρετιστήρια επιστολή έστειλε για την εκδήλωση και ο Υπουργός Εξωτερικών,
Νίκος Κοτζιάς. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας
.



Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το βιβλίο «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με τον κοινωνικό μετασχηματισμό που έλαβε χώρα στην Τουρκία κατά της περίοδο Ερντογάν, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να «διαβάσουμε» καλύτερα τις αιτίες της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην εισαγωγή του ο Παύλος Τσίμας ανέφερε πως η αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, το λεγόμενο «αίνιγμα Ερντογάν», αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τον δυτικό κόσμο, υπογραμμίζοντας έτσι τον επίκαιρο και χρήσιμο χαρακτήρα του βιβλίου.

Στην τοποθέτηση της η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη αποτελεί μία καθαρή και ψύχραιμη φωνή στο χώρο της πολιτικής επιστήμης και ταυτόχρονα είναι μία σημαντική δουλειά, η οποία αναλύει γεγονότα που βρίσκονται εν εξελίξει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως μολονότι η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε με αφορμή μια δύσκολη συγκυρία, σε μία εποχή που υπάρχει παραπληροφόρηση και ένταση, αποτελεί μια νηφάλια, περιεκτική ματιά που αντιμετωπίζει πολλά στερεότυπα, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις και τον διχασμό της τουρκικής κοινωνίας.



Αφού ευχαρίστησε τους προηγούμενους ομιλητές για τις τοποθετήσεις τους, ο συγγραφέας εξέφρασε τον προβληματισμό πως ο Ερντογάν θα ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει, ακόμα και να επιβάλλει την λύση για το Κυπριακό, αλλά ο ίδιος δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε τη διάθεση με αποτέλεσμα να χαθεί μία ιστορική ευκαιρία.

Η συζήτηση εμπλουτίστηκε με τις προσωπικές εμπειρίες που μοιράστηκαν από τη θητεία τους ως Υπουργοί Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου. Εμπειρίες από τις συναντήσεις τους με Τούρκους ομολόγους τους, καθώς και με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ εξέφρασαν από κοινού τον προβληματισμό τους για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων συγκρίνοντας τον Ερντογανισμό με τον Κεμαλισμό. Αναφέρθηκαν επίσης, στην απόπειρα πραξικοπήματος που ανέδειξε τον διχασμό της τουρκικής κοινωνίας αλλά και την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβάλει ως ιδανικό τον ισλαμικό τρόπο ζωής και να αντιγράψει τον Κεμάλ Ατατούρκ. 

Στο τέλος της συζήτησης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης συνομίλησε με το κοινό και υπόγραψε πολλά αντίτυπα του βιβλίου του.




Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009), ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010), διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) και μέλος Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που για την εξέταση των απειλών για την εθνική ασφάλεια από μορφές ριζοσπαστισμού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημιών, στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού και στο πρόγραμμα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης