Ρωσία: Εκατό χρόνια μετά, επιστολές της οικογένειας Ρομανόφ επιστρέφουν στο μουσείο Τσάρσκογιε Σελό

Ρωσία: Εκατό χρόνια μετά, επιστολές της οικογένειας Ρομανόφ επιστρέφουν στο μουσείο Τσάρσκογιε Σελό

Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν επιστολές, φωτογραφίες και σκίτσα, που είχαν πάρει μαζί τους στην Ευρώπη μέλη της οικογένειας που διέφυγαν για να γλιτώσουν από τις ταραχές και τις διώξεις της επανάστασης του 1917

Ρωσία: Εκατό χρόνια μετά, επιστολές της οικογένειας Ρομανόφ επιστρέφουν στο μουσείο Τσάρσκογιε Σελό
Από ένα "τηλεγράφημα του μπαμπά" που αναφέρεται στο κυνήγι φασιανών έως τις γεμάτες αγωνία επιστολές για την άνοδο των μπολσεβίκων στην εξουσία: 100 χρόνια μετά τη Ρωσική Επανάσταση, μια συλλογή ανέκδοτων εγγράφων της αυτοκρατορικής οικογένειας Ρομανόφ επιστρέφει στη Ρωσία.

Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν επιστολές, φωτογραφίες και σκίτσα, που είχαν πάρει μαζί τους στην Ευρώπη μέλη της οικογένειας που διέφυγαν για να γλιτώσουν από τις ταραχές και τις διώξεις της επανάστασης του 1917, τα οποία έκτοτε βρίσκονταν σε ιδιωτική συλλογή στο Λονδίνο.

Τα κειμήλια που αγοράστηκαν αντί 70.000 και πλέον ευρώ από τη ρωσική κρατική τράπεζα Sberbank τον Ιούλιο, επέστρεψαν στη χώρα προέλευσής τους και στο εξής εκτίθενται στο μουσείο Τσάρσκογιε Σελό, στην πρώην θερινή κατοικία των τσάρων, στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης.

Κλείσιμο
"Οι επιστολές αυτές και τα τηλεγραφήματα μας εκθέτουν την καθημερινότητα της αυτοκρατορικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας έτρεφαν μεγάλη αγάπη μεταξύ τους", εξηγεί στο AFP η Ιρίνα Ρασπόποβα, επιμελήτρια του μουσείου. "Τα αρχεία αυτά προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον στους ερευνητές. Είχαμε την τύχη να τα βρούμε".

Ανάμεσα στα 200 γραπτά περιλαμβάνονται κυρίως η αλληλογραφία του τσάρου Νικολάου Β΄, της συζύγου του Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα, του πατέρα του Αλεξάνδρου Γ' και άλλων μελών της οικογένειας Ρομανόφ από το 1860 έως το 1928.

"Δεν πάει πολύ καλά. Αλλά κυνήγησα και σκότωσα 11 φασιανούς", γράφει ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ' σε επιστολή προς την κόρη του Ξένια που βρέθηκε μέσα σε φάκελο πάνω στον οποίον ήταν γραμμένο "Τηλεγραφήματα του μπαμπά. 1894", έτος θανάτου του τσάρου. Η αλληλογραφία είναι γραμμένη στα ρωσικά, στα γαλλικά και στ' αγγλικά σε χαρτί κιτρινισμένο από τον χρόνο και φέρει τα μονογράμματα των μελών των Ρομανόφ ή το όνομα των ξενοδοχείων όπου διέμεναν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν επίσης το σκίτσο ενός πύργου που είχε σχεδιάσει ένα παιδί της αυτοκράτειρας Μαρία Φιόντοροβνα, συζύγου του Αλεξάνδρου Γ΄, μια κάρτα που είχε σχεδιάσει για τη γιορτή του Πάσχα η σύζυγος του Νικολάου Β' και είχε στείλει στη νύφη της.

Η συλλογή με τις επιστολές και τα τηλεγραφήματα αφήνει να φανεί σε ποιο βαθμό είχε διαταραχθεί η ζωή των Ρομανόφ από τα γεγονότα του 1917, που οδήγησαν στην άνοδο των μπολσεβίκων στην εξουσία και στη δολοφονία του τσάρου Νικολάου Β΄και της οικογένειάς του. "Συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε έναν κατήφορο και δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι μας περιμένει", γράφει ο μεγάλος δούκας Νικολάι Μιχαήλοβιτς το 1918, μερικούς μήνες πριν από την εκτέλεσή του με εντολή των νέων μπολσεβίκικων αρχών.

Αυτός ο θείος του Νικολάου Β΄περιγράφει στις επιστολές το επαναστατικό κλίμα που κυριαρχούσε τότε στην Αγία Πετρούπολη, η οποία θα παραμείνει η πρωτεύουσα της μπολσεβίκικης Ρωσίας έως το 1924, γράφοντας για τον Λένιν, τον Τρότσκι και τις έρευνες που διεξάγονταν στο παλάτι του.

"Όλες οι σχέσεις διακόπηκαν με τους επαναστάτες. Δεν ακούω ακόμη κανόνι αλλά είναι αναπόφευκτο. Είναι πιθανό οι μπολσεβίκοι να νικήσουν", γράφει στις 25 Οκτωβρίου 1917 (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), ημέρα της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα και της ανάληψης της εξουσίας από τους μπολσεβίκους οι οποίοι συνέλαβαν την προσωρινή κυβέρνηση.

"Πλέον όλοι οι φίλοι μας ετοιμάζονται να έρθουν εδώ όπου δεν υπάρχει πια ούτε χαρά ούτε θλίψη", γράφει στην τελευταία του επιστολή, τον Φεβρουάριο του 1918.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης