Τι θα δούμε στο Cirque Eloize; Ο διευθυντής του θιάσου μιλά αποκλειστικά στο protothema.gr

Τι θα δούμε στο Cirque Eloize; Ο διευθυντής του θιάσου μιλά αποκλειστικά στο protothema.gr

Ένα από τα διασημότερα τσίρκα του κόσμου, καταφθάνει στην Αθήνα για να δώσει χαρά και να ταξιδέψει τους θεατές σε κόσμους φανταστικούς - Ο ιδρυτής και διευθυντής του Ζανό Πινσό μιλάει στο protothema.gr

Τι θα δούμε στο Cirque Eloize; Ο διευθυντής του θιάσου μιλά αποκλειστικά στο protothema.gr
Είναι από τα διασημότερα τσίρκα του κόσμου. Ο Ζανό Πινσό ίδρυσε το Cirque Eloise το 1993, και έκτοτε μαγεύει θεατές σε όλον τον πλανήτη.

Το ΙD η παράσταση που θα δούμε στην Aθήνα, είναι ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, γεμάτο τόλμη και νεωτερικότητα, που ενσωματώνει τα σύγχρονα πολυμέσα, για ένα μίγμα των τεχνών του τσίρκου και των σύγχρονων αστικών χορών του δρόμου όπως το hip-hop και το breakdance, το οποίο έχει σκηνοθετήσει ο Ζαννό Παινσώ, πρόεδρος, ιδρυτής, και καλλιτεχνικός διευθυντής της διάσημης καναδικής ομάδας τσίρκου.Το «iD» είναι μια παράσταση που μεταφέρει το κοινό στους δρόμους, στην καρδιά της πόλης, σε ένα δημόσιο χώρο, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να βρουν την ταυτότητά τους και να απαρνηθούν την ανωνυμία τους, σε ένα περιβάλλον όπου η ατομικότητά τους εκφράζεται και μέσα από τη διεγερτική μουσική που έγραψαν οι συνθέτες Ζαν-Φι Κονκάλβ και Αλέξ Μακ Μαόν. 




Κλείσιμο
Ο ιδρυτής του Ζανό Πινσό μιλάεi αποκλειστικά στο protothema.gr για την πορεία του θεάτρου και αυτά που θα δει το αθηναϊκό κοινό.



Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις εν ζωή ένα θίασο αυτού του μεγέθους στις σημερινές δύσκολες εποχές; 

Το Cirque Eloize δημιουργεί και παρουσιάζει αυθεντική δημιουργία από το 1993. Ήμασταν ο πρώτος θίασος τέτοιου τύπου που παρουσίασε την δουλειά του μέσα στο θέατρο 22 χρόνια πριν. Έχουμε μια πολύ σταθερή και γερή φήμη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το στοίχημα για μας είναι να διατηρούμε την αυθεντικότητα μας, την δημιουργικότητα μας, και όπως φαίνεται το κερδίζουμε. Οι παραγωγές μας ταξιδεύουν σε 50 χώρες και πιστεύω οτι πετύχαμε σίγουρα στο επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας. Δουλεύουμε με νέα ταλέντα και προσπαθούμε να υπερβαίνουμε τους εαυτούς μας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει τις αποφάσεις του θιάσου;

Ναι έχει κάποια επιρροή αυτό που συμβαίνει. Πολλές φορές αναβάλλουμε παραστάσεις, λόγω οικονομικών ή πολιτικών λόγων. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ακράδαντα οτι οι άνθρωποι θέλουν ψυχαγωγία για να ξεχάσουν την καθημερινότητα και τα άγχη της. Όλοι χρειαζόμαστε χαλάρωση και να ονειρευτούμε για λίγες ώρες. Όλες μας οι παραγωγές έχουν αυτό το εφέ στο κοινό και ελπίζω να το νιώσει και το ελληνικό κοινό.

Ο σύγχρονος χορός μέσω αυτής της μορφής του τσίρκου έχει ξαναγίνει δημοφιλής τελευταία πιστεύετε; 

Το σύγχρονο τσίρκο είναι δημοφιλές εδώ και είκοσι χρόνια, έχουν δημιουργηθεί κι άλλοι θίασοι όπως το Cirque du Soleil και το Cirque Éloize, που προέρχονται και οι δύο από τον Καναδά. Το cirque Eloize αναγνωρίζεται ως πρωτοποριακό διότι εμπλέκει διαφορετικούς τύπους χορού. Στο ID έχουμε «μπερδέψει» χορό του δρόμου, με ζογκλέρς και ποδήλατα. Ένα πρωτοποριακό μιξ!

Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς σας;

Απολαμβάνω όλα τα κομμάτια της δουλειάς μου, προφανώς υπάρχουν δύσκολα κομμάτια αλλά είναι απαραίτητα για την επιτυχία. Για παράδειγμα μια νέα παραγωγή, η δημιουργία της το να είναι φρέσκια και πρωτοποριακή αυτό είναι το πιο αγχωτικό. Αλλά βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη επιβράβευση, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο. 

Τι θα δει το αθηναϊκό κοινό τον Δεκέμβριο;

Μια έκρηξη ενέργειας, χρώματος και απόλαυσης επι σκηνής. Οι Αθηναίοι θα εντυπωσιαστούν από την ποσότητα ταλέντου στη σκηνή. Δεν θα πιστέψετε πως είναι μόνο 15 καλλιτέχνες που κρατούν όλο το σόου. Το μήνυμα του iD, είναι ακόμα σχετικό: Οι καλλιτέχνες ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν μια μικροκοινωνία που γιορτάζει την διαφορετικότητα.

Η κουλτούρα του δρόμου έχει μια μεγάλη εππιροή στον σύγχρονο χορό και όχι μόνο- το βλέπουμε και στο κλασσικό θέατρο. Το iD έχει τέτοια στοιχεία;

Οπωσδήποτε, είναι μάλιστα η βάση του έργου και η δράση λαμβάνει χώρα στους δρόμους μια φανταστικής πόλης με πολύ γκράφιτι. Είναι ένα έργο που αναμειγνύει τέχνη του τσίρκου με μπρέικντάνς και χιπ-χοπ. Για πρώτη φορά έχουμε συμπεριλάβει και άλλες πιο φρέσκιες πρακτικές όπως το rollerblading, το trial bike και το παρκούρ.
Μια επίσκεψη στην Σεούλ ήταν αυτή που με ώθησε στο να το δημιουργήσω αυτή την παράσταση. Είμαι σίγουρος ότι οι Αθηναίοι θα την απολαύσουν. 


----


Από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη βραδινές παραστάσεις (ώρα έναρξης 20:00), ενώ το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου μία απογευματινή και μία βραδινή παράσταση (ώρες 17:00 και 21:00). Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε δύο παραστάσεις, το μεσημέρι και το απόγευμα (ώρες έναρξης 12:00 και 17:00). 

Το Cirque Éloize, εδώ και 20 χρόνια, σαγηνεύει εκατομμύρια θεατές, καταθέτοντας επί σκηνής αληθινά έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας, ενώ, μέσα από τις παραστάσεις του απαντά σε διαχρονικά ζητήματα, όπως η συνύπαρξη της υψηλής αισθητικής και ποιότητας με τη μαζική διασκέδαση, της αυθεντικής δημιουργίας και έμπνευσης με τη φαντασμαγορία και το ανυπέρβλητο θέαμα.Ταυτόχρονα, ανιχνεύει τις πανάρχαιες ακροβατικές τεχνικές και παραδόσεις και τις συνδυάζει με την πρωτοπορία και τις μοντέρνες φόρμες. Έτσι, το Cirque Éloize δημιουργεί μία νέα τέχνη, στην οποία το βασικό ζητούμενο είναι η καλλιτεχνική αρτιότητα, μία τέχνη που εκφράζει τον σύγχρονο χαρακτήρα της με έναν καινοτόμο τρόπον αλλάζοντας όλα τα δεδομένα στον χώρο του θεάματος.

Το Cirque Éloize μετράει, ήδη, 10 πρωτότυπες παραγωγές και 4.000 παραστάσεις σε περισσότερες από 440 πόλεις και 40 χώρες. Έχει λάβει μέρος σε πολλά και σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, ενώ με τις παραστάσεις του έχει «ξελογιάσει» κυριολεκτικά το Μπρόντγουεϊ και το Γουέστ Εντ. Παράλληλα, επιχειρώντας να προσδώσει στο έργο του έναν ουσιαστικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δημιούργησε το 2004 ένα στούντιο στο ιστορικό κτίριο του σταθμού Dalhousie, στην καρδιά της παλαιάς πόλης του Μόντρεαλ, έναν χώρο καλλιτεχνικών συναντήσεων, έκφρασης και διαλόγου για την κοινότητα του τσίρκου, προσκαλώντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να το επισκεφθούν.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης