Προειδοποιητική στάση εργασίας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό

Προειδοποιητική στάση εργασίας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό

Ζητούν από  τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, σαφή δέσμευση για την επίλυση ζητημάτων που «σέρνονται στο χρόνο»

Προειδοποιητική στάση εργασίας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό
Σε παράσταση διαμαρτυρίας και προειδοποιητική στάση εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τετάρτη 22 Απριλίου οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου, ζητώντας από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της πρώτη κρατικής σκηνής Σωτήρη Χατζάκη σαφή δέσμευση για την επίλυση ζητημάτων που «σέρνονται στο χρόνο».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου ζητούν «να επιλυθεί το θέμα της διακριτικής μεταχείρισης», να «δοθούν στους δικαιούχους αναδρομικά τα προβλεπόμενα από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», να σταματήσει «η πολιτική διπλών αμοιβών προς το προσωπικό», «να αρθούν οι αδικίες» και να μην συνεχιστεί «η πολιτική των εργαζομένων δύο ταχυτήτων με όλα της τα επακόλουθα».

Ακόμη, ζητούν τη δημοσιοποίηση όλων των συμβάσεων των συνεργατών και των εξωτερικών εργολαβιών στη «Διαύγεια», καθώς και τα στοιχειά για το Καλλιτεχνικό Έργο να δίνονται σε ετήσια βάση για να υπάρχει σημείο αναφοράς και συγκριτική δυνατότητα ανά έτος.

Κλείσιμο
Οι εργαζόμενοι του Εθνικού καλούν, επίσης, τον Σωτήρη Χατζάκη, να μην αφήνει «τα ζητήματα των εργαζομένων να σέρνονται στο χρόνο γιατί αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη μας προς τη Διοίκηση».

Η επιστολή
Προς: Τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σ. Χατζάκη.
Κοιν: Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

Κύριε Διευθυντά,

ο πρόεδρος και νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΘ σας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για το καλωσόρισμα που απευθύνατε στη νέα του σύνθεση. Προσβλέπουμε σε μια δημιουργική συνεργασία προς όφελος του Εθνικού Θεάτρου.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν θέλετε πραγματικά “να συναντηθούμε στη συναινετική πραγματικότητα” να μην αφήνετε τα ζητήματα των εργαζομένων να σέρνονται στο χρόνο γιατί αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη μας προς τη Διοίκηση. Θα μπορούσατε από διμήνου να μας είχατε ζητήσει προφορικά το ηχογραφημένο αντίγραφο για να επικυρώσετε τα πρακτικά και όχι μέσω επιστολής. Το αρχείο θα σας παραδοθεί ταυτόχρονα με την παρούσα επιστολή και ευελπιστούμε πλέον να επικυρωθούν τα πρακτικά.

Παρατηρήσαμε επίσης ότι στη νέα σας επιστολή προς εμάς δεν έχουμε απαντήσεις και πάλι στα καίρια ζητήματα που σας έχουμε θέσει και συγκεκριμένα:

Στο δελτίο τύπου που εκδώσατε με ημερομηνία 17/3/2015 αναφέρετε ότι, “Ο ετήσιος απολογισμός του έργου μου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου”. Πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο που ενέκρινε τον απολογισμό; Οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται από τα Δελτία Τύπου; Αυτό επιθυμείτε;

Για το θέμα των επιδομάτων επικίνδυνο, ανθυγιεινό και επίδομα ευθύνης επαναλαμβάνουμε ότι το διεκδικούμε μέσω συλλογικής σύμβασης, όπως έχει γίνει σε μια σειρά οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ κτλ), πράγμα το οποίο κατ επανάληψη έχουμε επισημάνει και τεκμηριώσει από το 2013. Η απάντηση που μας δώσατε για το συγκεκριμένο θέμα, είχε απορριφθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Αναρωτιόμαστε γιατί την επαναλαμβάνετε σαν να είναι κάτι καινούριο.

Υπάρχει πρόθεση από την διεύθυνση να επιλυθεί το θέμα της διακριτικής μεταχείρισης; Συγκεκριμένα σας ζητούμε να δοθούν στους δικαιούχους αναδρομικά τα προβλεπόμενα από την ΣΣΕ.

Ελπίζουμε ότι η πολιτική διπλών αμοιβών προς το προσωπικό θα σταματήσει εδώ, θα αρθούν οι αδικίες και δεν θα συνεχιστεί η πολιτική των εργαζομένων δύο ταχυτήτων με όλα της τα επακόλουθα.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δώσατε προκύπτουν τα εξής: Τα αρχικά έξοδα στον προϋπολογισμό του 2014 είναι 9.011.550€, τελικά τα έξοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος του έτους στα 10.653.832€ που σημαίνει 9.011.550€ - 10.653.832€ =- 1.642.282 € επιπλέον έξοδα. Δεσμεύεστε ότι η τελική απόκλιση των εξόδων 1.642.282 από τον αρχικό προϋπολογισμό του 2014 είναι το τελικό ποσό; Δεσμεύεστε ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του 2014 που θα μεταφερθούν στο 2015; Στην συνέντευξή σας στην Εφημερίδα Συντακτών στις 10-12- 2014 δηλώσατε ότι: «Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν το ποσόν που ζητήσαμε να δεσμευτεί να μη χρειαστεί ή να είναι πολύ μικρότερο». Παρόλα αυτά και χρειάστηκε και είναι πολύ μεγάλο το ποσό δέσμευσης. Πάντως για την ιστορία, πρώτα ξεφύγατε στα έξοδα, μετά μας αποστείλατε καθησυχαστική επιστολή στις 9-7-2014, κατόπιν αιτηθήκατε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και στη συνέχεια στην εφημερίδα συντακτών στις 10-12-2014 δηλώνατε ότι «ως ΔΕΚΟ που είμαστε πια, ανησυχώ. Προλαβαίνω μια κίνηση υφαρπαγής χρημάτων προς άλλους δημόσιους φορείς, σώζω την πιθανότητα να μου τα πάρουν, επενδύοντάς τα». Τώρα μας λέτε ότι απλά είναι η επιστροφή του ΦΠΑ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς θα εξελιχτεί ο προϋπολογισμός του 2015. Θα χρειαστεί και αυτός αναμόρφωση;

Θα παρακαλούσαμε τα στοιχειά για το Καλλιτεχνικό Έργο να δίνονται σε ετήσια βάση για να υπάρχει σημείο αναφοράς και συγκριτική δυνατότητα ανά έτος. Εκτός δηλαδή από τις 36 παράγωγες της θητείας σας μέχρι σήμερα, πόσες παραγωγές έγιναν ανά ημερολογιακό έτος.

Ζητάμε διαφάνεια και έχετε υποχρέωση νομική και ηθική, μέσω της «Διαύγεια» να την παρέχετε. Ούτε εδώ δίνετε απάντηση. Που είναι η δημοσιοποίηση των δικών σας συμβάσεων όπως δεσμευτήκατε και των συνεργατών σας; Οι συμβάσεις των συντελεστών θα επανέλθουν στους προϋπολογισμούς των έργων;

Για το τέλος αφήσαμε το Θέμα της «σπατάλης», που θα περιμέναμε να δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία. «Σπάταλη» είναι να υπάρχει υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (επιστολή μας 682/100/119/16/4/2014), ο οποίος απαξιώνεται και η δουλεία ανατίθεται σε εργολάβους. «Σπατάλη» είναι και η φημολογούμενη ανάθεση σε «εργολάβο» της οργάνωσης των προβών, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από την ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου. «Σπατάλη» είναι η σωρεία Συμβούλων όταν υπάρχουν αρμόδια τμήματα του Ε.Θ. «Σπατάλη» είναι και η αργομισθία. «Σπατάλη» είναι και η έλλειψη προγραμματισμού.

Αποδεχόμαστε την πρόσκλησή σας και σας καλούμε «να συναντηθούμε στη συναινετική πραγματικότητα που απαιτούν οι σκληρές επιταγές των σημερινών συνθηκών». Σας ενημερώνουμε ταυτόχρονα ότι για την προάσπιση των παραπάνω, πρόθεσή μας είναι η έναρξη κινητοποιήσεων με παράσταση διαμαρτυρίας και προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 22/4/2015.

Σε αναμονή της επόμενης συνάντησής μας,

με εκτίμηση το ΔΣ του ΣΕΕΘ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης