P.I.I.G.S: Καλλιτέχνες του ευρωπαϊκού νότου αντιδρούν για την κρίση από την Αθήνα

P.I.I.G.S: Καλλιτέχνες του ευρωπαϊκού νότου αντιδρούν για την κρίση από την Αθήνα

Η έκθεση «P.I.I.G.S» εγκαινιάζεται απόψε, Δευτέρα, 16 Μαρτίου, στον Κοινωνικό Κέντρο Nosotros

P.I.I.G.S: Καλλιτέχνες του ευρωπαϊκού νότου αντιδρούν για την κρίση από την Αθήνα
Μία έκθεση εμπνευσμένη από την παρούσα πολιτικο-οικονομική κατάσταση στον Ευρωπαϊκό Νότο και πώς αυτή αποτυπώνεται στην καλλιτεχνική έκφραση των δημιουργών μέσα στις τρέχουσες συνθήκες, εγκαινιάζεται υπό τον τίτλο P.I.I.G.S, απόψε, Δευτέρα, (θα διαρκέσει έως τις 21 Μαρτίου) στον Κοινωνικό Κέντρο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, στα Εξάρχεια.

Η έκθεση αντλεί έμπνευση και κίνητρο από τον τρόπο με τον οποίον είθισται ν’ αναφέρονται, από την έναρξη της κρίσης, ο Τύπος, οι αγορές κι οι διεθνείς χρηματο-οικονομικοί θεσμοί, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Ιταλία, χρησιμοποιώντας τα ακρώνυμα της αγγλικής ονομασίας τους (Portugal- Italy- Ireland-Greece-Spain) για να σχηματίσουν τη λέξη P.I.G.S (Γουρούνια) για να υποδηλώσουν την «τοξικότητα» των οικονομιών τους.

Στην έκθεση της Αθήνας, της οποίας τη διοργάνωση υπογράφει ο θεωρητικός της τέχνης, Δρ Γιώργης-Βύρων Δάβος, θα παρουσιασθούν βίντεο από γνωστούς καλλιτέχνες. Όπως είναι ο Santiago Sierra, με το εμβληματικό «Τα γουρούνια καταβροχθίζουν την ελληνική χερσόνησο», ο Mauro Folci –με το βίντεο της περφόρμανς του με τους γνωστούς Ιταλούς φιλοσόφους Τόνι Νέγκρι και Παόλο Βίρνο.

Κλείσιμο
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν με έργα τους η Δέσποινα Μεϊμάρογλου, ο Κωστής Τριανταφύλλου, η Άννα Μιχαηλίδου και το δίκτυο A.R.T.H.E.S.I.S. Σε πρώτη προβολή θα παρουσιασθεί η ταινία «…Κανένα Μέλλον δεν είναι Οριστικό» του Άκη Σταματιάδη, βασισμένο στο βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου «Φακός στο Στόμα».

Στην Αθήνα για να παρίστανται στην έκθεση θα βρίσκονται οι Mauro Folci, ο ανθρωπολόγος Andrea Aurelli κι η περφόρμερ Laura Cazzaniga.

Η ιδέα των P.I.I.G.S. βασίζεται στην οργάνωση μίας σειράς εκθέσεων καλλιτεχνών, βιντεο-προβολών και περφόρμανς, κύκλων ομιλιών,τρογγυλών τραπεζιών, σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία.

Στόχος είναι η προώθηση κι οργάνωση δικτύων κοινωνικού και καλλιτεχνικού/ αρχιτεκτονικού/ θεωρητικού ακτιβισμού μεταξύ των χωρών αυτών, καθώς καθίσταται επιτακτική η αντίδραση στις επιβεβλημένες νέες μορφές κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το P.I.I.G.S. αποτελεί ένα project, που συνδέει την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την ανθρωπολογία και τη φιλοσοφία της πράξης, που θα ξεκινήσει να διοργανώνεται στην Αθήνα (από το A.R.T.H.E.S.I.S), τη Ρώμη, τη Λισσαβώνα και τη Βαρκελώνη.

Η αντίστοιχη έκθεση στη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί στο διάσημο Auditorium, του Ρέντσο Πιάνο, στις 3-12 Απριλίου, ενώ στη Βαρκελώνη, τα P.I.I.G.S θα φολοξενηθούν στις 2-3 Μαΐου στον γνωστό εκθεσιακό χώρο μοντέρνας τέχνης της πόλης Santa Monica.

Πέρα από την έκθεση, στις 20 Μαρτίου, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Nosotros στρογγυλό τραπέζι, με τη συμμετοχή του ανθρωπολόγου Andrea Aurelli των παρόντων καλλιτεχνών, διανοουμένων, από τις συμμετέχουσες χώρες (Mauro Folci, Laura Cazzaniga) και ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με τους Franco ‘Bifo’ Berardi, Juan Domingo Estop, Cristian Marazzi.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιείται από τη Laura Cazzaniga, resident artist του A.R.T.H.E.S.I.S και η δημόσια δράση Ζ/Ζει με τη συμμετοχή του κοινού-εθελοντών.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης