ΗΠΑ: Εκδήλωση αφιερωμένη στους Λέανδρο Παπαθανασίου, Ελένη Φλωράτου-Παϊδούση και Γιάννη Μιχαλάκη

ΗΠΑ: Εκδήλωση αφιερωμένη στους Λέανδρο Παπαθανασίου, Ελένη Φλωράτου-Παϊδούση και Γιάννη Μιχαλάκη

Συνέβαλαν στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική

ΗΠΑ: Εκδήλωση αφιερωμένη στους Λέανδρο Παπαθανασίου, Ελένη Φλωράτου-Παϊδούση και Γιάννη Μιχαλάκη
Σε τρεις ανθρώπους των γραμμάτων, οι οποίοι με το λογοτεχνικό τους έργο συνέβαλαν στις προσπάθειες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική, ήταν αφιερωμένη η φετινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από ελληνοαμερικανικούς φορείς, στο πλαίσιο της Γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων.

Πρόκειται για τον εκδότη Λέανδρο Παπαθανασίου, τη λογοτέχνη Ελένη Φλωράτου-Παϊδούση και το δημοσιογράφο-λογοτέχνη Γιάννη Μιχαλάκη.

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Χάβερφορντ, δρ.Αλέξανδρος Κιτροέφ, παρουσίασε το έργο του Λέανδρου Παπαθανασίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Ομογένεια για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Η διαδρομή του Λέανδρου Παπαθανασίου είναι ταυτισμένη με την παραγωγή του πολιτισμού στο χώρο της Ομογένειας», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «το 1962, αγόρασε μερικές λινοτυπικές μηχανές και δημιούργησε το Athens Printing, στο οποίο τυπώνονταν αφιλοκερδώς οι προκηρύξεις και τα ενημερωτικά φυλλάδια κατά της χούντας. Με την πάροδο του χρόνου, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Pella Publishing και απέκτησε ιδιόκτητα γραφεία στο Μανχάταν».

Ο δρ. Κιτροέφ είπε επίσης ότι ανάμεσα στις εκδόσεις του κ. Παπαθανασίου ήταν δεκάδες ελληνικά βιβλία ομογενών συγγραφέων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη «δημιουργική συνεργασία» του με το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου Κουίνς.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Νέας Υόρκης, Τάσος Μουζάκης, μίλησε για μια από τις «γυναικείες αντιστασιακές λογοτεχνικές φωνές» του Ελληνισμού της Διασποράς, για την Ελένη Φλωράτου-Παϊδούση, η οποία ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη.
Κλείσιμο

Ο κ. Μουζάκης αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό της έργο, με «κυριότερη δύναμη» την ποίησή της. Οργανισμοί στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε, την έχουν τιμήσει για τη γενικότερη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και στην αμερικανική λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια, η γνωστή ομογενής συγγραφέας νοσηλεύεται σε αναρρωτικό ίδρυμα.

Ο γενικός γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νίκος Παπαγιαννάκης, παρουσίασε το έργο του βετεράνου δημοσιογράφου της Ομογένειας, Γιάννη Μιχαλάκη, ο οποίος από τα μέσα της δεκαετίας του '80 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαγιαννάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Γιάννης Μιχαλάκης γεννήθηκε στο χωριό Κουρούνια της Βορειοδυτικής Χίου. Από το 1978 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ημερήσια εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, αρχικά στα γραφεία στη Νέα Υόρκη και μετά στα γραφεία στην Αθήνα. Παράλληλα με τις βιοποριστικές του ασχολίες, έγραψε διηγήματα και αφηγήματα, εμπνευσμένα από τις συνθήκες ζωής και τις ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών». Επίσης, μίλησε για την «ενεργό συμμετοχή» του Γ. Μιχαλάκη σε εκδόσεις ομογενειακών φορέων, σημειώνοντας ότι «ήταν η κινητήριος δύναμη της ίδρυσης του Πολιτιστικού Τμήματος της Χιακής Ομοσπονδίας».

Για το βραβευμένο βιβλίο του «Αποδήμων Οδύσσεια», η αείμνηστη συγγραφέας Θεανώ Παπάζογλου- Μάργαρη είχε γράψει: «Σ' ευχαριστώ πολύ που με βεβαίωσες πως δεν πέθανε η καρδιά μου, αφού με κάνεις να κλαίω σε πολλά σημεία του βιβλίου».

Ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Γιώργος Ανδριώτης, παρουσιάζοντας τους ομιλητές, τόνισε ότι είναι η τέταρτη κατά σειρά κοινή ετήσια εκδήλωση από ομογενειακούς οργανισμούς και ότι «τα ελληνικά γράμματα αποτελούν την κορωνίδα της ταυτότητάς μας».

Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα βασισμένο σε μελοποιημένη ποίηση του κυπριακής καταγωγής ομογενή ποιητή και στιχουργού, Πόλυ Κυριάκου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μουσικοί και ερμηνευτές: Γλαύκος Κοντεμενιώτης, Ελένη Ανδρέου, Γρηγόρης Μανινάκης και Τάσος Παπαϊωάννου.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι φορείς: Χιακή Ομοσπονδία, Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Οδυσσεύς, Παμμακεδονική Ένωση, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Νέας Υόρκης, Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Σύλλογος Αθηναίων, Σύλλογος Νομού Μαγνησίας Αργοναύτες και Σύλλογος Αρκάδων Γέρος του Μωριά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης