Αμφίπολη: Σε πέντε άτομα ανήκουν τα 550 οστά που βρέθηκαν στον τάφο

Αμφίπολη: Σε πέντε άτομα ανήκουν τα 550 οστά που βρέθηκαν στον τάφο

Το ταφικό μνημείο έχει συληθεί σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς τα οστά βρέθηκαν διάσπαρτα 

Αμφίπολη: Σε πέντε άτομα ανήκουν τα 550 οστά που βρέθηκαν στον τάφο
Σε πέντε άτομα ανήκουν τα 550 οστά που βρέθηκαν «θρυμματισμένα και ακέραια» στο ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο με σημερινή ανακοίνωσή του απαντά στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας έπειτα από τις ανακοινώσεις για τους σκελετούς που βρέθηκαν στον Λόφου Καστά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί και τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποιά ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.

Κλείσιμο


Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. 

Μάλιστα, τονίζεται πως τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου.



«Η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» επαναλαμβάνει το υπουργείο και κάνει ξανά λόγο για τυμβωρυχία, ενώ προσθέτει ότι ο αριθμός επομένως των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Σημειώνεται πως τις διευκρινίσεις για τα οστά έδωσε η κυρία Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και η κυρία Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την μελέτη.



Τέλος, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει κατατεθεί  στο ΥΠΠΟΑ». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης