Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα παιδιά

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα παιδιά

Για πρώτη φορά μεταφράζεται στην ελληνική γλώσσα –αν και γράφτηκε το 1928 στα πολωνικά- το δοκίμιο του παιδιάτρου & παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ 

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα παιδιά
Στο προβολικό μέτρο της βιβλιοθήκης με σήμανση "Γονείς-Παιδιά" -ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου- μου τράβηξε την προσοχή ένα μικρό λεπτό βιβλίο που θεωρώ ότι είναι ίσως ένα από τα καλύτερα βιβλία- οδηγοί για την ψυχολογία που πρέπει να ορίσει ο καθένας απέναντι στα παιδιά.

Γιάνους Κόρτσακ - Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό.

Μέσα σε μόλις 95 σελίδες αποτυπώνεται η κεντρική ιδέα ολόκληρου του έργου του και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται στον λόγο οι ιδέες και σκέψεις του συγγραφέα. 

Κλείσιμο
Αποτελεί ένα έργο με ιδιαίτερο και πυκνό ύφος προσεγγίζοντας με γλαφυρό τρόπο τις απόψεις του στις οποίες απαιτεί μεταξύ άλλων "τον σεβασμό στην άγνοια του παιδιού, στις αποτυχίες και στα δάκρυά του, στην παρούσα στιγμή του, στο να είναι αυτό που είναι…" 

Ο Γιάνους Κόρτσακ ήταν Πολωνοεβραίος ειδικός παιδαγωγός και κοινωνικός ακτιβιστής μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του. Ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπεράσπιση και την προώθηση θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα και την πλήρη ισότητα των παιδιών. Ήταν υποστηρικτής της χειραφέτησης του παιδιού, της αυτοδιάθεσής του και του αυτοπροσδιορισμού του.  

Ένας από τους πρωτοπόρους της έρευνας στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης και ψυχολογίας όπως επίσης και της εκπαιδευτικής διαγνωστικής καθώς δημιούργησε ακόμη και δικαστήριο το οποίο τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να προσφεύγουν κατά τον εκπαιδευτών τους (!).

Χαρακτηριστικά σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το περιεχόμενο του βιβλίου: 

«Το παιδί είναι ένας ξένος -δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα, δεν ξέρει τους δρόμους, δεν ξέρει τους νόμους, ούτε και τα έθιμα. Κάποιες φορές μόνο του προτιμά να ψάξει- όταν συναντά δυσκολίες, παρακαλά για οδηγίες και συμβουλές. Του χρειάζεται ξεναγός ο οποίος με ευγένεια θα απαντά στις ερωτήσεις του. Σεβασμός στην άγνοιά του!»

Έφυγε από τη ζωή το 1942 στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης της Τρέμπλινκα. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς οι πρωτοποριακές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σύνταξη της Σύμβασης για τα δικαιώματα τους στη Γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε επιμέλεια & μετάφραση της Μπεάτας Ζουλκιέβιτς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης