Το φθινόπωρο του Γιασουτζίρο Οζου

Το φθινόπωρο του Γιασουτζίρο Οζου

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ιάπωνα σκηνοθέτη ,τον Γιασουτζίρο Όζου. Δύο αριστουργήματά του σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες

Το φθινόπωρο του Γιασουτζίρο Οζου
Το Flix.gr και η Στέγη ανανεώνουν το ραντεβού τους για δεύτερη χρονιά και καλωσορίζουν το φθινόπωρο, ξορκίζοντας τη μελαγχολία του, με δύο σινεφίλ αριστουργήματα του κορυφαίου δημιουργού Γιασουτζίρο Όζου (Yasujirō Ozu), σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες από τα ιαπωνικά Shochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI.

Στις 13 Οκτωβρίου στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα προβληθούν "
An Autumn Afternoon" & "Late Autumn"

Κλείσιμο


Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών διαβάζουμε: « Ο Γιασουτζίρο Όζου (Yasujirō Ozu), που έχει επηρεάσει πολλούς σύγχρονους κινηματογραφιστές – όπως τον Wes Anderson και τον Wim Wenders, με τις ταινίες An Autumn Afternoon (Sanma no aji) και Late Autumn (Akibiyori) που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα Το φθινόπωρο του Γιασουτζίρο Όζου, καταθέτει ένα γλυκόπικρο, τρυφερό βλέμμα στην ανθρώπινη αδυναμία να αποδεχθεί το τέλος των «καλοκαιριών» μας – κυριολεκτικών και συμβολικών. 

Συγκίνηση, χιούμορ, ουμανισμός, αλλά, πάνω από όλα, mono no aware, νοσταλγία, ένα ουσιαστικό φιλοσοφικό σχόλιο πάνω στο πέρασμα του χρόνου, τη σκληρότητα της ξέφρενης μοντέρνας καθημερινότητας, τη θλίψη για όσα πέρασαν ή όσα δεν θα έρθουν ποτέ. Τις χαμένες ευκαιρίες, τα απραγματοποίητα όνειρα.



Ο τρόπος του Όζου να αναμειγνύει το δράμα με την κωμωδία, τον νατουραλισμό με την ποίηση των εικόνων του, τους χαμηλούς τόνους με την ατμόσφαιρα βαθύτερης περισυλλογής, έχει επηρεάσει πολλούς σύγχρονους. Η αισθητική, η γεωγραφία των κάδρων, η συμμετρία, ο συμβολισμός στα χρώματα (ή το ασπρόμαυρο), αλλά κυρίως η μεγάλη καρδιά των ταινιών του: ιστορίες για κόσμους (οικογένειες) που διαβρώνονται, παράξενες σχέσεις γονιών-παιδιών, νοσταλγία, μελαγχολία, τρυφερότητα. Το σινεμά του Όζου, όμως, δεν αφήνει στον θεατή απαισιοδοξία. Το αντίθετο: προσφέρει τις πιο ανθρώπινες, γλυκές, γενναιόδωρες απαντήσεις».

Τις παρουσιάσεις, αλλά και μία εισήγηση στην ιαπωνική φιλοσοφία θα κάνει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Παναγιώτης Ευαγγελίδης. 

Info
ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΣΟΥΤΖΙΡΟ ΟΖΟΥ
13 Οκτωβρίου 2017
Κεντρική Σκηνή 18:30 & 21:00

Late Autumn (Akibiyori, 1960)
Διάρκεια: 128'
με υπότιτλους στα ελληνικά. 

An Autumn Afternoon (Sanma no aji, 1962)
Διάρκεια: 113'
με υπότιτλους στα ελληνικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης